Bolonjska omaka po moje
Recept za najboljšo mesno omako za testenine, bolonjsko omako, kot jo skuham jaz. Ni originalna, a zame najboljša. Lahko bi rekla, mesna omaka. Ni primerna samo za testenine, uporabimo jo lahko v rižoti, musaki, lazanji, zraven njokov, v kanelonih … pripravimo jo lahko v večjih količinah, saj je drugi dan še boljša, lahko pa jo tudi preprosto zamrznemo. Dovolj razlogov, da danes pripravite bolonjsko omako, kajne?
Bolonjska omaka po moje – pripomočki:
- večja posoda
- deska za rezanje
- nož, kuhalnica
Bolonjska omaka po moje – sestavine:
- 500 g mešanega mletega mesa (pol svinjsko, pol goveje)
- 1 korenček
- 1 čebula
- 200 g paradižnikove omake (ali pelatov)
- malo olivnega olja
- sol, poper, bazilika, origano, majaron, mleta rdeča paprika, lovorov list, goveja kocka (še bolje goveja jušna osnova)
Bolonjska omaka po moje – priprava:
Na drobne koščke narežemo čebulo in korenčke, Medtem v posodo nalijemo toliko olja, da prekrije dno in ga segrejemo.
Ko se čebula in korenček malo omehčata, dodamo meso in ga pražimo toliko časa, da se obarva rjavo.
Ko se meso praži ga začinimo s soljo, poprom, rdečo papriko, baziliko, origanom, majaronom in lovorom. Začimb dodamo po želji in občutku, vendar z njimi ne rabimo skopariti, saj ima bolonjska omaka zelo aromatičen in bogat okus. Dodamo tudi paradižnikovo mezgo.
Vse skupaj nekaj trenutkov še mešamo skupaj v posodi, da se vsi okusi povežejo.
Zalijemo z govejo jušno osnovo ali vodo, ki ji dodamo govejo kocko. Vode naj bo toliko da se meso prekrije.
Posodo pokrijemo s pokrovko in kuhamo. Minimalni čas kuhanja je 45 minut, lahko pa jo kuhamo tudi dlje. Na koncu lahko tudi odkrijemo pokrovko, da dobimo še malo bolj gosto omako.
Kuhanje bolonjske oziroma mesne omake je izjemno preprosto, zato vam ni potrebno uporabljati raznih nadomestkov te omake iz vrečke. Tisti čas, ko odpirate vrečko, imate vse sestavine že v posodi, kuha se pa tako ali tako samo. In možnosti, kjer jo lahko uporabite, je nešteto.
Pa dober tek!
Namesto korenčka lahko dodamo tudi gobe in je prav super. Samo, ne preveč.