Sočna mesna lazanja
Print Friendly, PDF & Email

Prvič, ko sem se lotila priprave lazanje, mi nikakor ni uspela. Postala je suha, trda in v njej ni bilo niti malo sočnosti. Nato sem začetni recept vedno bolj izpopolnjevala, da sem na koncu dobila super sočno lazanjo, ki bi jo jedel znova in znova. Tri točke, ki izpopolnijo še tako suho lazanjo pa so: dobra bolonjez omaka, kremasti bešamel in v vodi “al dente” prekuhani lističi za lazanjo. Pa poglejmo še celoten postopek:

Sočna mesna lazanja – pripomočki:

  • 3 širše kozice
  • kuhalnica, metlica, kuhinjske ščipalke in zajemalka
  • podolgovat pekač
  • ribežen
  • nož in deska
  • štedilnik
  • pečica

Sočna mesna lazanja – sestavine:

Za 2-3 osebe

  • 1 paket lističev za lazanjo (500 g)
  • 100 g naribanega sira (po želji tudi parmezan)

Omaka bolonjez:

  • 400 g mletega mešanega mesa
  • 1 manjša čebula
  • lovorjev list, sol, poper
  • 250 ml paradižnikove mezge
  • žlica moke
  • 100 ml vode

Bešamel omaka:

  • 60 g masla
  • 60 g moke
  • pol litra mleka ali več
  • žlička muškatnega oreščka

Sočna mesna lazanja – postopek:

Najprej naredimo omako bolonjez, katero lahko naredite že en dan prej in si prihranite nekaj časa za pripravo. Omaka bolonjez je enaka omaki, ki sem jo slikovno in besedilno opisala že pri pripravi odlične musake..

Socna-mesna-lazanja-1

Ko zaključimo z omako, pristavimo na ogenj kozico za bešamel omako. Ta je ključnega pomena za sočnost mesne lazanje. Pripravo bešamel omake si lahko ogledate v receptu Kako pripraviti kremasto bešamel omako.

Socna-mesna-lazanja-2

Sedaj imate pripravljeni obe glavni sestavini. V širšo kozico natočite vodo, jo posolite z eno žličko soli in zavrite. Ko rahlo vre, vanjo položite po 4 lističe za lazanjo in počakajte, da se vsaj do polovice pokuhajo. Kuhajte jih sproti, medtem, ko lazanjo sestavljate. Če boste naredili tako, se vam bo lazanja kasneje topila v ustih. Pečico prižgite na 200°C.

Socna-mesna-lazanja-3

Sedaj pa lazanjo sestavimo. Pekač malenkost namastimo z oljem, nato pa damo lističe, čez bolonjez omako in bešamel omako. Zadnja točka pa je naribani sir. Tako ponovite še trikrat ali štirikrat, odvisno od globine pekača.

Socna-mesna-lazanja-4

Zadnja plast pa so lističi lazanje, bešamel omaka in naribani sir.

Socna-mesna-lazanja-5

Pekač postavite v pečico za približno 40 minut oziroma do lepo zapečene zgornje skorje. Pečena lazanja mora izgledati takole:

Socna-mesna-lazanja-6

Sedaj pa le z ostrim nožem razrežite na četrtine in toplo postrežite. Ni ga čez dobro sočno mesno lazanjo. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 103 Povprečno: 4.3]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor