Jesenski zelenjavni golaž
Jesenski zelenjavni golaž je poslastica poznih jesenskih dni, če pa imamo dobro shrambo, ali pa imamo v bližini tudi tržnico, pa si lahko to specialiteto pripravimo tudi v drugih letnih časih. Jesenski golaž ima neopredeljen sladkobni okus, saj zaradi različne zelenjave, pri čemer nobena ne izstopa po količini, si pripravimo obrok, pri katerem ne bomo samo uživali, ampak se bomo tudi nasitili.
Pripomočki za pripravo zelenjavnega golaža
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za jesenski zelenjavni golaž
Za šest oseb:
- 300 g stročjega fižola (svežega ali zamrznjenega)
- 200 g očiščene in narezane kolerabe
- 200 g očiščenega narezanega rdečega korenja
- 100 g očiščenega narezanega pora (svežega ali zamrznjenega)
- 250 g očiščene olupljene jedilne buče (sveže ali zamrznjene)
- 200 g očiščene narezane repe
- 30 ml olivnega olja
- 2 žlici krušnih drobtin
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 750 ml vode
- sol po okusu
- poper po želji
Priprava jesenskega zelenjavnega golaža
Vse sestavine dobro operemo, odstranimo vse nekoristne dele, po potrebi jih olupimo ali ostrgamo.
Olupljeno in očiščeno zelenjavo narežemo na manjše kocke.
V loncu segrejemo olivno olje in na njem za 2 do 3 minute prepražimo na kolobarje narezan por, potem najprej dodamo korenje, kolerabo in repo, dobro premešamo in pražimo 5 do 8 minut, da se zelenjava delno zmehča, nato dodamo še buče, fižol.
Vse skupaj posolimo in zalijemo z vodo, dodamo drobtine, lonec pokrijemo in kuhamo še pet minut, nato dodamo paradižnikovo mezgo. Jesenski golaž je boljšega okusa, če postoji uro ali dve, pravi okus pa pridobi šele naslednji dan.
Kot prilogo lahko ponudimo kruh ali testenine, še boljša pa je polenta.
Tudi brez mesa lahko preživimo čudovit dan, ne da bi imeli občutek lakote. Lučka Glaser
Zelenjavni golaži, čorbe, obare in mineštre so čudoviti obroki, ki koristijo našemu zdravju
- Vrtnarski golaž.
- Jota iz kisle repe po receptu moje babice.
- Tradicionalni segedin ali golaž s kislim zeljem.
- Porova mineštra z govejim mesom.
- Porova enolončnica s krompirjem.
- Zelenjavno mesna juha.
- Murke (kumare) s paradižnikom in krompirjem.
- Lojzijev lonec.
- Beli fižol v mineštri po toskansko.
- Italijanska krepka mineštra – minestrone.
- Ruska zeljnata juha šči.
- Boršč, ruska juha.