Carski praženec z bezgovim cvetjem
Carski praženec z bezgovim cvetjem je rahel, okusen in nasiten sladko slan obrok, ki je primeren za vse generacije. Nekateri ga imenujejo tudi cesarski praženec, saj njegovo ime prihaja iz cesarskega dvora, pri nas pa ga bolj poznamo pod imenom šmoren.
Pripomočki za pripravo carskega praženca z bezgovim cvetjem
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za carski praženec bezgovim cvetjem
Za šest oseb:
- 50 g osmukanih cvetov bezga
- 2 jajci
- 200 g bele moke tip 500
- 100 ml vode
- 100 ml mineralne vode z mehurčki
- 100 ml mleka
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilin sladkor
- sol po okusu
- 50 ml olja po želji in potrebi (za peko)
Priprava carskega praženca z bezgovim cvetom
Cvetove bezga naberemo v suhem vremenu, v neokrnjeni naravi, stran od cest in industrijskega naselja, saj cvetov pred uporabo ne operemo. Doma cvetove dobro pregledamo, saj se med drobnimi cvetovi zelo rade skrivajo drobne žuželke. Drobne cvetke bezga odtrgamo od stebelc in jih pripravimo v drugo posodo.
V posodo najprej ubijemo jajca tako, da rumenjak ločimo od beljaka. V posodo, v kateri je rumenjak, dodamo moko, vodo, mineralno vodo z mehurčki, mleko, vanilin sladkor, pecilni prašek in sol. Beljak, ki smo ga dali v drugo posodo, stepemo s stepalom, da dobimo sneg, ki ga pustimo ob strani.
Sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko gosto maso, ki ji dodamo natrgane cvetove bezga in jih rahlo vmešamo v pripravljeno maso.
Dodamo še pripravljen sneg iz jajčnega beljaka in ga počasi vmešamo v maso, ki postane gosta, a še vedno tekoča.
V ponvi segrejemo olje in, ko je olje segreto, vanjo vlijemo testo za carski praženec debeline od 1,5 do 2 cm. Pri pečenju se lahko prepustite svoji domišljiji, testo lahko vlijete po celi ponvi in ga razrežete že pečenega, vendar je problem obračanja, zato jaz raje uporabim kovinski model za pečenje piškotov in spečem manjše kose carskega praženca, ki pa ga lahko med pečenjem tudi zdrobimo in ga pripravimo kot drobljenec, ki ga otroci potem zelo radi posladkajo.
Carski praženec lahko ponudimo na krožniku, če pa si pripravimo drobljenec, pa v skodelici.
Že samo ime nam pove, da sem pripravila nekaj zanimivega in okusnega, poizkusite. Lučka Glaser
Kot prilogo carskemu pražencu z bezgovim cvetom lahko ponudimo vse vrste kompotov:
- Jabolčni kompot.
- Rabarbarin kompot.
- Kompot iz suhega sadja.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico.
- Breskov kompot za ozimnico.
- Vložene fige.
- Kosmulje v kompotu.
- Pasterizirane slive v kompotu.
- V pečici pasterizirane češplje.
- Kompot iz grozdja.
- Kutinov kompot za ozimnico.
- Jabolčna čežana za ozimnico.
- Hruškova čežana brez sladkorja.
- Jagode v lastnem soku.
Priporočam ogled tudi: češpljev carski praženec ali šmoren.