Carski praženec z bezgovim cvetjem
Print Friendly, PDF & Email

Carski praženec z bezgovim cvetjem je rahel, okusen in nasiten sladko slan obrok, ki je primeren za vse generacije. Nekateri ga imenujejo tudi cesarski praženec, saj njegovo ime prihaja iz cesarskega dvora, pri nas pa ga bolj poznamo pod imenom šmoren.

Carski praženec z bezgovim cvetjem

Pripomočki za pripravo carskega praženca z bezgovim cvetjem

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za carski praženec bezgovim cvetjem

Za šest oseb:

  • 50 g osmukanih cvetov bezga
  • 2 jajci
  • 200 g bele moke tip 500
  • 100 ml vode
  • 100 ml mineralne vode z mehurčki
  • 100 ml mleka
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • sol po okusu
  • 50 ml olja po želji in potrebi (za peko)

Priprava carskega praženca z bezgovim cvetom

Cvetove bezga naberemo v suhem vremenu, v neokrnjeni naravi, stran od cest in industrijskega naselja, saj cvetov pred uporabo ne operemo. Doma cvetove dobro pregledamo, saj se med drobnimi cvetovi zelo rade skrivajo drobne žuželke. Drobne cvetke bezga odtrgamo od stebelc in jih pripravimo v drugo posodo.

Carski praženec z bezgovim cvetjem

V posodo najprej ubijemo jajca tako, da rumenjak ločimo od beljaka. V posodo, v kateri je rumenjak, dodamo moko, vodo, mineralno vodo z mehurčki, mleko, vanilin sladkor, pecilni prašek in sol. Beljak, ki smo ga dali v drugo posodo, stepemo s stepalom, da dobimo sneg, ki ga pustimo ob strani.

Carski praženec z bezgovim cvetjem

Sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko gosto maso, ki ji dodamo natrgane cvetove bezga in jih rahlo vmešamo v pripravljeno maso.

Carski praženec z bezgovim cvetjem

Dodamo še pripravljen sneg iz jajčnega beljaka in ga počasi vmešamo v maso, ki postane gosta, a še vedno tekoča.

Carski praženec z bezgovim cvetjem

V ponvi segrejemo olje in, ko je olje segreto, vanjo vlijemo testo za carski praženec debeline od 1,5 do 2 cm. Pri pečenju se lahko prepustite svoji domišljiji, testo lahko vlijete po celi ponvi in ga razrežete že pečenega, vendar je problem obračanja, zato jaz raje uporabim kovinski model za pečenje piškotov in spečem manjše kose carskega praženca, ki pa ga lahko med pečenjem tudi zdrobimo in ga pripravimo kot drobljenec, ki ga otroci potem zelo radi posladkajo.

Carski praženec z bezgovim cvetjem

Carski praženec lahko ponudimo na krožniku, če pa si pripravimo drobljenec, pa v skodelici.

Že samo ime nam pove, da sem pripravila nekaj zanimivega in okusnega, poizkusite. Lučka Glaser

Kot prilogo carskemu pražencu z bezgovim cvetom lahko ponudimo vse vrste kompotov:

Priporočam ogled tudi: češpljev carski praženec ali šmoren.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor