Krompirjev zavitek
Krompirjev zavitek je Jugoslovanska specialiteta, tako imenovani burek, ki izhaja iz Sarajeva. Mnogo ljudi se tudi pri nas odloča za to jed. Pripravljamo jo kot toplo prilogo. Pripravi se hitro in enostavno. Sama vlečeno testo krompirjev zavitek pripravim z brezglutensko moko, vi seveda lahko pripravite klasičnega.
Krompirjev zavitek – pripomočki
- električni mikser
- strgalnik
- pekač velikosti cca. 36 x 45 cm
Krompirjev zavitek – sestavine
Za približno 4 osebe.
Za nadev:
- od 500 g do 1000 g krompirja
- 1 do 2 čebuli
- sol po okusu
- poper po okusu
- mleta rdeča paprika po okusu
- majaron po okusu
- mleta kumina po okusu
- 40 g masla
- 200 g kisle smetane
- 2 jajci (1 za nadev, 1 za premaz)
Za brezglutensko vlečeno testo:
- 250 g moke Schar mix B
- sol po okusu
- 1 žlička olivnega olja (+ nekaj olja za premaz)
- 200 ml mlačne vode
Krompirjev zavitek – postopek:
Najprej iz vseh sestavin za brezglutensko vlečeno testo zmešamo v gladko in prožno testo. Testo premažemo z oljem in ga pustimo počivati cca. 20 minut.
Kot omenjeno lahko uporabite tudi klasično vlečeno testo, recept zanj najdete tu: vlečeno testo 1 ali vlečeno testo 2. Uporabite lahko tudi kupljeno testo.
Medtem krompir olupimo in dobro operemo. S strgalom ga naribamo na rezine. Krompirja naj bo med 500 g in 1000 g, vseeno je, gre za to, kako bogat zavitek želimo. Skuhamo ga v osoljenem kropu, kuhamo 15 minut, ne rabimo ga kuhati do mehkega, ker ga bomo še pekli v pečici. Kuhanega odcedimo.
Čebulo sesekljamo in jo prepražimo na polovici masla (20 g). Prepraženo čebulo ohladimo in jo primešamo h krompirju.
Pripravimo si vse sestavine: krompir pomešan s prepraženo čebulo, testo, začimbe, kislo smetano in 1 jajce (drugega bomo potrebovali na koncu, za premaz).
Razvaljamo si testo ter ga premažemo s preostalim maslom, ki ga stopimo (20 g).
Po testu razporedimo krompirjev nadev in čez enakomerno posujemo začimbe.
Nato stepemo kislo smetano z enim jajcem in prelijemo po nadevu.
Testo zvijemo v lep zavitek, ga položimo na pekač, obložen s papirjem za peko in ga premažemo s stepenim jajcem.
Zavitek pečemo v predhodno ogreti pečici 40 minut na 180 stopinjah Celzija, klasično. Pečenega narežemo na poljubno velike kose in postrežemo.
Pa dober tek!