Šparglji s slanino in bučkami iz pečice
Šparglji s slanino in bučkami iz pečice so zelo enostavno pripravljeni, še največ dela nam vzame priprava zelenjave, vse ostalo pa namesto nas opravi pečica. Poleg špragljev, slanine in bučk se v jedi skrivata še korenje in mocarela. A pravzaprav bi lahko dodali katerokoli nam ljubo zelenjavo.
Šparglji s slanino in bučkami so lahko samostojna jed ali pa priloga. In, če kaj ostane, nič hudega, tudi kasneje, hladni šparglji s slanino in bučkami bodo teknili kot vmesni obrok. Seveda pa jih lahko tudi pogrejete.
Pripomočki za šparglje s slanino in bučkami
- pekač velikosti 22×30 centimetrov
- ribežen
Sestavine za šparglje s slanino in bučkami
Za 4 osebe (glavna jed):
- 300 g špargljev (tehtamo očiščene)
- 100 g bučk
- 300 g pečene mesne slanine
- 130 g korenja
- 250 g mocarele v slanici
- 1 čebula (50-80 g)
- 6 jajc (M ali L)
- šopek svežega peteršilja (ali žlica posušenega)
- poper po okusu
- sol po okusu
- ščepec muškatnega oreščka
- 80 g pšeničnega zdroba
- 40 g gladke bele moke
- malo olja (ali masla) za premaz pekača
Priprava špargljev s slanino in bučkami iz pečice
Najprej vklopimo pečico in temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacija).
Pripravimo si zelenjavo; šparglje splaknemo pod tekočo vodo, jih osušimo in narežemo na poljubno velike koščke. Olesenele dele zavržemo. Korenček ostrgamo in naribamo (lahko ga tudi narežemo na majhne koščke), bučko umijemo, po želji jo lahko olupimo in narežemo na četrtine, nato pa vsako četrtino na tanjše rezine širine cca. 2 milimetra. Mocarelo odcedimo in pustimo v cedilu, da se odcedi.
Na poljubno velike koščke narežemo slanino, olupimo in nasekljamo pa tudi čebulo.
Na štedilnik pristavimo ponev in vanjo stresemo slanino in čebulo. Maščobe ne dodajamo, saj jo bo nekaj spustila slanina in bomo vse skupaj popražili na tej maščobi. Segrevamo in nato med mešanjem na hitro popražimo, toliko, da čebula postekleni, nato dodamo narezane šparglje in premešamo.
Pražimo minutko ali dve, da se vse skupaj malo popeče. Nato pa odstavimo s štedilnika in pustimo, da se nekoliko ohladi.
Medtem v posodo damo jajca, sol (upoštevajte, da je slana tudi slanina, zato ne pretiravajte s soljo), poper, muškatni orešček, nasekljan šopek peteršilja in zmešamo. Dodamo še naribano korenje in narezano bučko, mocarelo pa narežemo na četrtine in jo prav tako dodamo k ostalim sestavinam v posodi. Vse skupaj zmešamo. Nato dodamo še pšenični zdrob in moko ter ju vmešamo v zmes.
Sedaj dodamo še že nekoliko ohlajene šparglje in slanino in vmešamo v zmes. Vse skupaj porazdelimo po pekaču, ki smo ga pred tem namazali z oljem ali maslom.
Pečemo v ogreti pečici pri 170 °C (ventilacija) 40-45 minut.
Pečene šparglje s slanino in bučkami pustimo kakšno minutko ali dve v pekaču, nato pa jed (ali prilogo) razkosamo na poljubne kose in postrežemo.
Naj vam tekne!