Listi vinske trte v slanici
Print Friendly, PDF & Email

Liste vinske trte lahko preprosto vložimo v ohlajeno slanico in jih tako shranimo za čas, ko jih potrebujemo, v naravi pa jih več ni. Po spodnjem navodilu pripravljene liste vinske trte lahko uporabimo za slano ali pa sladko polnilo različnih sarm. Liste vinske trte pa lahko vložimo tudi v kis za slane sarme.

V Sredozemlju, pa tudi že pri nas, številne gospodinje znajo pripraviti liste vinske trte v različnih jedeh, naredijo si majhne sarme, polnjene zavitke, ki so slani ali pa sladki, to so zavitki polnjeni z rižem, skuto, sirom, šunko, mesom, zelišči, začimbami … V grški in turški kulinariki se listi vinske trte pripravlja za sarme, ki so specialiteta, zlahka pa jih boste pripravljali tudi sami. Obvezno pa naberemo in uporabimo samo liste vinske trte, ki niso škropljeni za zatiranje škodljivcev.

Liste vinske trte lahko nabiramo od poletja do jeseni, največ koristnih snovi v listih vinske trte je v mesecu septembru, v tem času so bogata zakladnica, v njih najdemo večje količine različnih vrst antioksidantov, predvsem fenolov, flavonoidov, flavonolov in stilbenov. V listih vinske trte so tudi različni minerali, posebej izstopata magnezij in kalcij, na 30 gramov listov vinske trte pokrije približno 10 odstotkov naših dnevnih potreb po kalciju in približno 7 odstotkov potreb po magneziju. Minerala sta seveda izjemno pomembna za ohranjanje zdravega okostja, njuna kombinacija pa ima zelo pozitiven vpliv tudi na naše srce in delovanje živčnega sistema. Listi vinske trte so tako zagotovo eden izmed izjemno dragocenih jesenskih darov narave in naredite nekaj dobrega za svoje zdravje.

Zaradi bogatih sestavin, ki jih listi vinske trte vsebujejo, jih lahko tudi posušimo in uporabimo za čajne mešanice ali čaj iz listov vinske trte.

Listi vinske trte v slanici

 

Listi vinske trte v slanici – pripomočki

  • kozarci za vlaganje
  • pokrovčki nepoškodovani

Listi vinske trte v slanici – sestavine

Za pripravo 400 ml slanice:

  • 400 ml vode
  • 15 g morske soli
  • listi vinske trte v poljubni oziroma primerni količini

Listi vinske trte v slanici – postopek priprave

Najprej v kozici zavremo vodo s soljo, da se med tem časom ohladi, ko pripravljamo liste vinske trte.

Natrgamo največje in najlepše liste vinske trte, ki niso poškodovani ali bolni, naberemo jih v količini, primerni našim potrebam.

Listi vinske trte v slanici

Listom odstranimo pecelj, najlažje to storimo s škarjami, nato liste operemo, jih osušimo ali pa zbrišemo s prtičkom, da so suhi.

Listi vinske trte v slanici

Nato jih po 3 ali 5 listov vinske trte skupaj iz strani zapognemo.

 

Listi vinske trte v slanici

In zavijemo v svaljek.

 

Listi vinske trte v slanici

Svaljke pokončno naložimo v čiste steklene kozarčke.

 

Listi vinske trte v slanici

 

Zalijemo s hladno osoljeno tekočino, ki jo imenujemo slanica. Na vrhu postavimo distančnike ali paličice, da tiščijo liste vinske trte v tekočino. Potresemo kozarček, da tekočina pride v vse liste in gredo zračni mehurčki ven, nato kozarčke zapremo, nato pa pasteriziramo.

V lonec damo prtiček, nanj položimo zaprte kozarce z listi vinske trte in kozarce zalijemo do roba, kjer se pričnejo ožiti za pokrovček in pristavimo na štedilnik, lonec naj bo pokrit s pokrovko in tako naj zmerno vre 15 do 20 minut, po tem času štedilnik ugasnemo in kozarčke pustimo v loncu, da se vse skupaj ohladi in v kozarčkih se naredi vakum, to vidimo, da so pokrovčki rahlo upognjeni na noter. Ohlajene kozarčke opremimo s podatkom, ime shranka in letnica, tako pripravljen shranek je uporaben najmanj eno leto.

Listi vinske trte v slanici

Tudi listi vinske trte so hrana, ki jo največkrat zavržemo. Lučka Glaser

Pripravila sem vam povezave, do različnih shrankov za ozimnico

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor