Listi vinske trte v kisu za sarme
Print Friendly, PDF & Email

Liste vinske trte lahko preprosto vložimo v mešanico kisa in jih tako shranimo za poznejšo uporabo, da lahko pripravimo sarme v listih vinske trte.

V Sredozemlju, pa tudi pri nas, številne gospodinje znajo pripraviti to slastno jed, majhne sarme, to so zavitki polnjeni z rižem, mesom, zelišči, začimbami … V grški kulinariki so listi vinske trte priprevljeni kot sarme specialiteta, zlahka pa jih boste pripravite tudi sami. Vsekakor pa naberemo in uporabimo liste vinske trte, ki niso škropljeni za zatiranje škodljivcev.

Listi vinske trte vsebujejo največ koristnih snovi v septembru, v tem času so največja zakladnica, v njih najdemo večje količine različnih vrst antioksidantov, predvsem fenolov, flavonoidov, flavonolov in stilbenov. V listih vinske trte so tudi različni minerali, posebej izstopata magnezij in kalcij, na 30 gramov listov vinske trte pokrije približno 10 odstotkov naših dnevnih potreb po kalciju in približno 7 odstotkov potreb po magneziju. Oba minerala sta seveda izjemno pomembna za ohranjanje zdravega okostja, njuna kombinacija pa ima zelo pozitiven vpliv tudi na naše srce in delovanje živčnega sistema. Listi vinske trte so tako zagotovo eden izmed izjemno dragocenih jesenskih darov narave in naredite nekaj dobrega za svoje zdravje.

Listi trte v kisu za sarme

Listi vinske trte v kisu za sarme – pripomočki

  • kozarci za vlaganje
  • pokrovčki, ki niso poškodovani

Listi vinske trte v kisu za sarme – sestavine

Za pripravo 400 ml mešanice kisa:

  • 100 ml alkoholnega kisa 9 %
  • 300 ml vode
  • 15 g morske soli
  • listi vinske trte v poljubni oziroma primerni količini

Listi vinske trte v kisu za sarme – priprave

Liste vinske trte naberemo v količini, primerni za gospodinjstvo; naberemo čiste, večje liste vinske trte, presodimo, da bomo lahko v njih zavili nadev in naredili sarme.

Listi trte v kisu za sarme

V loncu zavremo vodo s kisom in soljo ter pustimo, da se ohladi, med tem časom, listom vinske trte s škarjami ali nožem odstranimo peclje od lista.

Listi trte v kisu za sarme

Liste nato večkrat operemo, da smo prepričani, da so čisti, nato jih naložimo v cedilo, da se voda od pranja odteče.

Listi trte v kisu za sarme

Po 3 ali 5 listov skupaj najprej prepognemo po dolžini, tako, da jih zavihamo z obeh strani na notranjo stran kakor sarmo, nato jo začnemo zavijati iz strani, kjer je bil pecelj, proti spodnjemu delu lista.Listi trte v kisu za sarmeTako zavitke iz listov vinske trte polagamo v steklene kozarce, najprej kozarec poležemo in vanj nalagamo zavitke vinske trte, ko zapolnimo prostor v kozarcu, kozarec postavimo pokonci, če je prostor še na vrhu, dodamo še na vrhu svitke, da je kozarec zapolnjen. Sedaj s hladno tekočino s kisom, ki smo jo pripravili, zalijemo zavitke, pazimo, da mehurčke zraka odstranimo iz kozarca.

Listi trte v kisu za sarme

Na vrhu zvitkov iz trtnih listov dodamo distančnik ali pa paličice, da zadrži zvitke v tekočini in ne gledajo ven, kozarec zapremo s pokrovčki. Shranimo v shrambo ter po potrebi uporabimo za različne sarme. Tako pripravljeni listi  vinske trte so uporabni najmanj eno leto.

Listi trte v kisu za sarme

Pripravimo si različne shranke, da bo zima krajša in bolj zanimiva. Lučka Glaser

Pripravila sem vam nekaj različnih shrankov za bolj raznovrstno prehrano:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor