Koprivna semena – nabiranje in uporaba
Print Friendly, PDF & Email

Koprive so kot zelo uporabne in zdravilne rastline poznali že včasih, danes pa bi jim lahko rekli lokalno super živilo. Verjetno nam je znano nabiranje kopriv za omako. No, koprive pa nam ponujajo še en del rastline, ki ima veliko zdravilnih učinkovin, je skorajda brez okusa in shranjevanje je zelo preprosto. Gre za koprivna semena.

Ta rastejo na nitkah, ki se spuščajo s stebla koprive in rastejo v obliki tanjših grozdkov oz. mačic. Nabiramo jih pozno poleti in jeseni, ko so semena temno zelene barve. Uporabljamo jih v smutijih, namazih, juhah, lahko pa si jih enostavno kakšno žličko vsujemo na krožnik in jih pojemo poleg katerekoli jedi, sama jih imam najraje poleg umešanih jajc ali toplega sendviča z avokadom.

Koprivna semena - nabiranje in uporaba

Pripomočki za nabiranje in shranjevanje koprivnih semen

  • škarje, vrtne rokavice in plastična posoda s pokrovom (recimo odpadna embalaža)
  • večje cedilo z nekoliko večjimi luknjicami
  • kozarčki s pokrovčkom za shranjevanje

Sestavine za nabiranje in shranjevanje koprivnih semen

  • poljubna količina semen koprive

Postopek za nabiranje in shranjevanje koprivnih semen

V sončnem dopoldnevu se odpravimo na rob travnika, ki je odmaknjen od ceste in sprehajalnih poti, tako da vemo, da so rastline tam res čim manj onesnažene. Naberemo lahko cele rastline, ki jih zlagamo v košaro, saj so uporabni tudi posušeni listi kopriv.

Enostavneje pa je, če imamo s seboj škarje in plastično posodo in kar na licu mesta naberemo samo koprivna semena. Pomagamo si lahko z vrtnimi rokavicami, da nas koprive ne opečejo. Odrežemo nekaj kopriv in sedemo na rob travnika. S škarjami potem odrežemo posamezno nitko s semeni, posodo pa postavimo tako, da skupki semen padajo kar naravnost vanjo.

Pri nabiranju koprivnih semen smo pozorni, da že takoj odstranimo čim več žuželk in drugih bitij, ki prebivajo na rastlini. Preverimo tudi liste kopriv, saj se včasih na njih že naselijo uši. V tem primeru smo pri nabiranju semen še posebej pozorni ali pa raje izberemo drugo rastlino.

Koprivna semena - nabiranje in uporaba

Semena kopriv doma lepo razporedimo po večjem pekaču. Lahko jih pokrijemo s tanko tkanino in nekaj dni pustimo na suhem in dobro zračnem prostoru, da se posušijo. Sušenje pa lahko tudi pospešimo tako, da pekač postavimo v priprto klasično pečico in jo vklopimo na 30-35 °C. Pazimo, da temperatura ni previsoka. Vratca obvezno pustimo priprta. Sušimo jih več ur in sproti preverjamo, kako sušenje napreduje. Koprivna semena so dovolj suha, ko se nam med prsti kar podrobijo in takoj odpadejo z nitke.

Koprivna semena - nabiranje in uporaba

Ko so koprivna semena suha, jih za en ščep položimo na večje cedilo z ne premajhnimi luknjicami. Pod cedilo postavimo skledo, v katero se bodo zbirala semena. Z blazinicami prstov nežno krožimo po cedilu, tako da semena odpadejo z nitke. Te zavržemo.

Koprivna semena - nabiranje in uporaba

Semena, ki so se zbrala v skledi, še enkrat damo na cedilo in ponovno presejemo, da odstranimo še tiste delce nitk, ki so se izmuznili skozi cedilo.

Koprivna semena - nabiranje in uporaba

Posušena koprivna semena zdaj presujemo v steklene kozarčke s pokrovčkom. Nanj napišemo ime rastline in datum. Shranimo jih v temen in suh prostor, kakšen kozarček pa le imejmo bližje, da bo vsakodnevno pri roki.

Koprivna semena - nabiranje in uporaba

Recepti za jedi, poleg katerih sama ponavadi jem koprivna semena (najpogosteje za zajtrk ali večerjo). Mogoče vam kakšen predlog pride prav:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor