Šparglji z jajci in staranim sirom
Šparglji z jajci so enostavna, hitra in okusna jed, primerna za večerjo, kosilo ali celo zajtrk, če vašemu želodčku tako ustreza. 🙂 V kombinaciji s staranim sirom, ki jedi doda piko na i, sicer pa v njej še vedno prevladuje okus te zelene rastline, bo obrok še večje razvajanje brbončic. Zraven se prileže skleda zelene solate in košček hrustljavega kruha.
Šparglji z jajci in staranim sirom – pripomočki:
- ponev ali posoda s pokrovko
- skledica
- deska
- nož
- kuhalnica ali žlica
- ribežen
Šparglji z jajci in staranim sirom – sestavine za 1 osebo:
- 2 jajci
- 6 špargljev
- košček sira (uporabila sem masdamer)
- košček staranega sira (uporabila sem starano gavdo, odličen bo tudi parmezan)
- sol
- košček masla
Šparglji z jajci in staranim sirom – postopek:
Za šparglje z jajci in staranim sirom najprej prelomimo šparglje pri koncu stebla, da odstranimo olesenel del. Preostanek špargljev speremo pod tekočo vodo in narežemo na kolobarčke, ki naj bodo široki nekaj mm.
Narezane šparglje damo v posodo ali ponev s pokrovko, skupaj z dvema žlicama vode. Rahlo posolimo in jih na zmerni temperaturi dušimo dobrih 5 minutk.
Medtem jajci ubijemo v skledico, ju rahlo posolimo in zmešamo z vilicami. Pri soljenju smo pazljivi, saj je že sir, sploh staran, kar precej slan in izrazitega okusa, če bi se nam zdelo premalo, pa na koncu lahko še vedno dosolimo. Sir naribamo, staran sir pa se itak drobi in ga lahko kar zdrobimo s prsti ali sesekljamo z nožem. Tako bodo teksture jedi dale še dodatno piko na i. Po 5 minutah z vilico prebodemo nekaj špargljev in tako preverimo, ali so se zmehčali. Če so se, v posodo oziroma ponev dodamo košček masla.
Ko se maslo raztopi, povečamo temperaturo in vlijemo jajci. Po minutki premešamo s kuhalnico ali kar z žlico. Dodajamo sir in mešamo, da se ta na toplem stopi, jajce pa zakrkne in vse skupaj poveže v vedno bolj dišečo jed. Nekaj sira prihranimo za konec.
Jed postrežemo na krožnik in jo po vrhu potresemo s preostalim sirom. Zraven se odlično poda skleda solate in kos kruha.
Dober tek! 🙂
Save