Umešana jajca z lisičkami in sirom
Ko naberemo gobe, si pripravimo umešana jajca z lisičkami in sirom, ki so dovolj nasiten obrok, da skupaj s skledo solate predstavlja odlično vegetarijansko kosilo. Najboljše je, če uporabimo sveže gobe, sicer pa lahko tudi zamrznjene. Sir doda svoj okus, še posebej, če uporabimo sir z značajem, torej bolj ostrim okusom, recimo starano gavdo ali parmezan, lahko pa tudi katerikoli drug sir po našem okusu. Nekaterim bolj prija močan sir, drugim pa nežen, tako da se še bolj okusijo lisičke.
Pripomočki za umešana jajca z lisičkami in sirom
- večja ponev
Sestavine za umešana jajca z lisičkami in sirom
Za 2 osebi:
- 7 jajc
- 130 g očiščenih lisičk
- 60 g čebule
- šopek svežega peteršilja ali žlička zamrznjenega sesekljanega
- sir po okusu
- 2 žlici olivnega olja
- ščep soli
Postopek za umešana jajca z lisičkami in sirom
Preden se lotimo priprave tega obilnega zajtrka, ravno pravšnjega kosila ali nasitne večerje, moramo seveda očistiti gobe. Odstranimo ostanke prsti, iglice in drugo, obrežemo pa tudi morebitne požrte delčke.
Potem olupimo in sesekljamo 60 g čebule. V večjo ponev vlijemo za 2 žlici olivnega olja in ga segrejemo, nato pa dodamo sesekljano čebulo. Nežno jo prepražimo.
Potem dodamo 130 g očiščenih lisičk (večje narežemo na manjše koščke). Gobe pražimo na zmerni temperaturi približno 10 minut. Če imamo na zalogi zamrznjene gobe, jih iz zamrzovalnika damo naravnost v ponev in jih prej ne odtalimo. Gobe v tem primeru pražimo nekaj minut dlje.
Medtem v skledo ubijemo 7 jajc, dodamo ščep soli in jih razžvrkljamo. Peteršilj splaknemo pod tekočo vodo, ga rahlo osušimo s kuhinjsko krpo in ga sesekljamo. Če bomo uporabili zamrznjen peteršilj, ga bomo kasneje enostavno dodali k jedi, brez predhodnega odtaljevanja. Ko so gobe popražene, jajca vlijemo v ponev.
S kuhalnico mešamo, da ne nastane omleta, ampak umešana jajca. Čez posujemo še izbran sir. Tudi količino prilagodimo svojemu okusu.
Mešamo in proti koncu dodamo še peteršilj.
Mešamo, dokler jajca niso dovolj toplotno obdelana – nekateri imajo radi bolj rahlo, drugi bolj zapečena, tudi tukaj naredimo, kot nam je ljubše. Na koncu lahko tudi po vrhu posujemo malo sira ali dodamo vejico peteršilja. Zraven postrežemo kruh in solato. Dober tek!
Umešana jajca pa lahko pripravimo tudi takole: