Umešana jajca z lisičkami in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Ko naberemo gobe, si pripravimo umešana jajca z lisičkami in sirom, ki so dovolj nasiten obrok, da skupaj s skledo solate predstavlja odlično vegetarijansko kosilo. Najboljše je, če uporabimo sveže gobe, sicer pa lahko tudi zamrznjene. Sir doda svoj okus, še posebej, če uporabimo sir z značajem, torej bolj ostrim okusom, recimo starano gavdo ali parmezan, lahko pa tudi katerikoli drug sir po našem okusu. Nekaterim bolj prija močan sir, drugim pa nežen, tako da se še bolj okusijo lisičke.

umešana jajca z lisičkami in sirom

Pripomočki za umešana jajca z lisičkami in sirom

  • večja ponev

Sestavine za umešana jajca z lisičkami in sirom

Za 2 osebi:

  • 7 jajc
  • 130 g očiščenih lisičk
  • 60 g čebule
  • šopek svežega peteršilja ali žlička zamrznjenega sesekljanega
  • sir po okusu
  • 2 žlici olivnega olja
  • ščep soli

Postopek za umešana jajca z lisičkami in sirom

Preden se lotimo priprave tega obilnega zajtrka, ravno pravšnjega kosila ali nasitne večerje, moramo seveda očistiti gobe. Odstranimo ostanke prsti, iglice in drugo, obrežemo pa tudi morebitne požrte delčke.

umešana jajca z lisičkami in sirom

Potem olupimo in sesekljamo 60 g čebule. V večjo ponev vlijemo za 2 žlici olivnega olja in ga segrejemo, nato pa dodamo sesekljano čebulo. Nežno jo prepražimo.

umešana jajca z lisičkami in sirom

Potem dodamo 130 g očiščenih lisičk (večje narežemo na manjše koščke). Gobe pražimo na zmerni temperaturi približno 10 minut. Če imamo na zalogi zamrznjene gobe, jih iz zamrzovalnika damo naravnost v ponev in jih prej ne odtalimo. Gobe v tem primeru pražimo nekaj minut dlje.

umešana jajca z lisičkami in sirom

Medtem v skledo ubijemo 7 jajc, dodamo ščep soli in jih razžvrkljamo. Peteršilj splaknemo pod tekočo vodo, ga rahlo osušimo s kuhinjsko krpo in ga sesekljamo. Če bomo uporabili zamrznjen peteršilj, ga bomo kasneje enostavno dodali k jedi, brez predhodnega odtaljevanja. Ko so gobe popražene, jajca vlijemo v ponev.

umešana jajca z lisičkami in sirom

S kuhalnico mešamo, da ne nastane omleta, ampak umešana jajca. Čez posujemo še izbran sir. Tudi količino prilagodimo svojemu okusu.

umešana jajca z lisičkami in sirom

Mešamo in proti koncu dodamo še peteršilj.

umešana jajca z lisičkami in sirom

Mešamo, dokler jajca niso dovolj toplotno obdelana – nekateri imajo radi bolj rahlo, drugi bolj zapečena, tudi tukaj naredimo, kot nam je ljubše. Na koncu lahko tudi po vrhu posujemo malo sira ali dodamo vejico peteršilja. Zraven postrežemo kruh in solato. Dober tek!

umešana jajca z lisičkami in sirom

Umešana jajca pa lahko pripravimo tudi takole:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor