Rumove palčke
Rumove palčke ali ploščice dišijo po časih, ki so minili. Vrnejo nas v preteklost. Najbolj jih zaznamujeta vonj ruma in kave. Svežino doda limonina lupinica. Maso samo oblikujemo in sušimo v pečici na nizki temperaturi.
Pripomočki za pripravo rumovih palčk
- valjarček za tičino maso
Sestavine za pripravo rumovih palčk
- 140 g orehov
- 100 g krušnih drobtinic
- 100 g sladkorja
- 100 g čokolade v prahu
- 2 rumenjaka
- žlička kave
- 0,5 dl ruma
- limonina lupinica
- 2 žlički vanilijeve paste Bam (po izbiri)
za premaz
- 2 beljaka
- 2 žlici sladkorja
- sok ene limone
Postopek priprave rumovih palčk
Čokolado v prahu zmešamo z rumom. Ostale sestavine za maso odmerimo in postavimo v primerno skledo. Vse skupaj premešamo. Če vanilijeve paste ne dodajamo, odvzamemo žlico beljaka, da pridobimo malenkost mokrote za oblikovanje mase. V drugi posodi zmešamo beljake v trd sneg. Vmes dodamo sladkor, na koncu pa sok limone.
Pripravimo si pladenj s peki papirjem in nanj postavimo maso. Maso s pomočjo valjarčka ali prstov, če ste dovolj spretni, raztegnemo v pravokotnik, debeline 0,5 cm.
Po masi namažemo stepene beljake, verjetno bo nekaj premaza ostalo. Razrežemo na palčke. Pečico ogrejemo na 110 stopinj Celzija in rumove palčke sušimo 30 minut.
Ko vzamemo rumove palčke iz pečice, jih pustimo, da se ohladijo in beljakov premaz zakrkne. Nato pa veselo sežemo po njih. Naj tekne!