Umešana jajca s šampinjoni in divjim hmeljem
Pred kratkim sem se srečala z eno od divjih rastlin, za katero niti vedela nisem, da obstaja, je pa enostavna za najti in nabirati ter pripraviti v preprosti, a okusni jedi, kot so umešana jajca s šampinjoni in divjim hmeljem. Ja, ta rastlina je divji hmelj. Poganjki se dvigajo proti nebu in iščejo oporo, na katero bi se lahko ovili pri plezanju. Če jih ne poberemo, se tako tudi posušijo in že od daleč lahko vidimo dolge, vrvem podobne posušene vejice, pod njimi pa na pomlad tudi mlade rastline.
So zelene barve, ki prehaja v temno vijolično, in na koncu imajo vršiček, vzdolž stebla pa poganjajo nazobčani listi. Stebla imajo majcene bodice, ki nas ne bodo zbodle. Poganjke odlomimo na delu, kjer se to naredi z lahkoto, sicer je steblo že olesenelo. Sama jih, ko jih prinesem domov, operem in še mokre dam v plastično posodo za shranjevanje in jo položim v hladilnik. Tam jih hranim do nekaj dni.
Umešana jajca s šampinjoni in divjim hmeljem so jed, ki je odlična za nasiten zajtrk ali pa kar za kosilo, če zraven pojemo še nekaj solate ali kos dobrega kruha. Pripravljena je hitro, v približno 15 minutah, okus pa je kremast zaradi sira, rahlo pikanten zaradi parmezana, okusijo se seveda tudi šampinjoni, divji hmelj pa se mi ne zdi posebno izrazit. Vsebuje sicer grenčine, a njihov okus ne prevlada.
Pripomočki za umešana jajca s šampinjoni in divjim hmeljem:
- priporočam ponev ali posodo s prevleko proti prijemanju
Sestavine za umešana jajca s šampinjoni in divjim hmeljem:
Za 1 osebo:
- 40 g (2 kosa) svežih šampinjonov
- 1 jajce velikosti L
- šopek mladih poganjkov divjega hmelja
- 10 g sira (uporabila sem masdamer)
- 5 g (približno 1 žlico) sveže naribanega parmezana
- 2 ščepca soli
- po potrebi malo olja
Postopek za umešana jajca s šampinjoni in divjim hmeljem:
Za umešana jajca s šampinjoni in divjim hmeljem najprej popražimo šampinjone. 2 večja sveža šampinjona oz. približno 40 g teh gob operemo pod tekočo vodo in odstranimo delce prsti. Nato gobici narežemo na tanke lističe. Damo jih v suho ponev oz. posodo in jih posolimo s ščepcem soli. Pražimo jih nekaj minut na zmerni temperaturi, tako da začnejo postajati lepo zlatorjavo zapečeni.
Vmes poganjke svežega hmelja narežemo na približno 2 cm dolge koščke. Ko so šampinjoni lepo popraženi, jih dodamo v ponev in dolijemo par žlic vode in pokrijemo s pokrovko. Dušimo jih nekaj minut na zmerni temperaturi, da se zmehčajo.
Tačas ubijemo jajce v skledico in ga razžvrkljamo. Posolimo ga s ščepcem soli in ko je divji hmelj zmehčan, jajce vlijemo v ponev. Po potrebi prej dodamo malo maščobe, če se sicer jedi rade primejo na dno naše posode.
V posodo dodamo še nariban sir: parmezan je najboljši sveže nariban, dodamo ga za 1 žlico, in še približno 10g masdamerja ali drugega sira po izbiri.
Vse skupaj premešamo in pražimo minutko, toliko, da jajce zakrkne in se sirček stopi.
Umešana jajca s šampinjoni in divjim hmeljem so pripravljena. Naložimo jih na krožnik in postrežemo še vroča oz. topla in jih čimprej pojemo.
Tukaj pa je še nekaj receptov z drugimi rastlinami, ki jih prav tako najdemo tudi kot nabiralci:
- Špageti s šparglji in kuhano šunko.
- Kremna rižota s šparlji in korenjem.
- Zrezki v smetanovi omaki z bučkami in šparglji.
- Hrustljavi ocvrti šparglji.
- Šparglji z jajci in staranim sirom.
- Čemaževo maslo.