Kremni tunin namaz
Print Friendly, PDF & Email

Kremni tunin namaz je pripravljen hitro, potrebujemo pa le par sestavin, ki bodo namazu dale aromo in poudarile njegov odličen okus. V hladilniku zdrži več dni, se lepo maže na kruh in je primeren za zajtrk, večerjo ali pogostitev gostov.

Pripomočki za kremni tunin namaz:

  • skleda
  • palični mešalnik
  • stirač za česen
  • nož
  • deska

Sestavine za kremni tunin namaz (za 4 osebe):

  • 2 konzervici tunine v olju
  • 250 g mascarpone sira
  • šopek peteršilja
  • sol po okusu
  • 2 stroka česna

Postopek za kremni tunin namaz:

Za kremni tunin namaz najprej odpremo konzervici tunine in odlijemo olje. Da ga ne bomo zavrgli, ga prihranimo in uporabimo za namastitev pekača ali ponve za jed, ki ima lahko blag okus po ribah.

Tunino iz konzervice prestavimo v skledo. Olupimo stroka česna in ju stisnemo v stiraču. Če želimo bolj blag okus namaza, je dovolj en strok česna.

Dodamo peteršilj: svetujem, da ga najprej operemo in grobo sesekljamo z nožem, saj po mojih izkušnjah sicer v namazu ostanejo večji delci listkov, kar je komu lahko moteče. Uporabimo lahko tudi zamrznjen peteršilj, če ne gre drugače, pa bo ok tudi posušen ali pa ga zamenjamo s suhim origanom.

V skledo dodamo še mascarpone. Jaz ga uporabim približno 250 g, lahko pa ga dodamo tudi več, če nam je njegov okus všeč ali če želimo bolj nežen okus kremnega tuninega namaza.

kremni-tunin-namaz-1

Ko imamo vse sestavine v skledi, priklopimo palični mešalnik in z njim spasiramo vse sestavine. Ker je namaz precej gost, si pomagamo z žličko in kepo, ki nastane na mešalniku, postrgamo in damo nazaj v skledo ter nadaljujemo z mešanjem. Bodimo pozorni, saj se lahko sestavine začnejo spreminjati v grudice (kot bi se sesirile), če jih mešamo predolgo. Solimo po okusu in po potrebi sol raje vmešajmo ročno, z žlico in vmes poskusimo namaz, saj je vsaj za moj okus že sama tunina dovolj slana.

kremni-tunin-namaz-2

Premešan kremni tunin namaz pokrijemo s prozorno folijo ali pa ga prestavimo v plastično embalažo, ki jo dobro zapremo. Hranimo ga v hladilniku in ga uporabimo za mazanje na svež hrustljav kruh, ki bo pravo nasprotje mazljivosti namaza. Z njim lahko namažemo tudi popečene kruhke, ki jih ponudimo gostom.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.1]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor