Kisanje zelja, enostavno in za vsako gospodinjo
Kislo zelje se vse pogosteje vrača na naše krožnike. Razlog je njegova izredna zdravilna moč, okusnost, vsestranska uporaba in enostavna priprava. Lahko ga uživate presnega ali iz njega pripravite okusne jedi. Enostavna pa je tudi domača priprava zelja za kisanje. Potrebujete le dobri dve uri časa in dosledno higieno.
Kisanje zelja, enostavno in za vsako gospodinjo – pripomočki:
- velik oster nož
- manjši nož
- večja deska
- dve skledi
- plastičen škaf višine cca 45 cm in premera cca 40 cm
- dve vreči za kisanje zelja (za 50 kg zelja premera 60 cm)
- vrvica ali najlonka
- kamni za obtežitev
- večja posoda za ribanje
- lesen ribežnik
- gospodinjske rokavice
- miza ali delovna površina za vas primerne višine
Kisanje zelja, enostavno in za vsako gospodinjo – sestavine:
- 50 kg zeljnih glav
- slab kilogram morske soli brez aditivov proti strjevanju
- po okusu poper v zrnju, lovorov list ali rezine kutin
Kisanje zelja, enostavno in za vsako gospodinjo – postopek priprave:
Preden začnete z ribanjem zelja si pripravite prostor in vse pripomočke. Uspeh pri kisanju se prične že takoj na začetku z doslednim upoštevanjem higiene. Površine na katerih boste delali naj bodo očiščene ali obložene s papirjem ali za to namenjenim plastičnim prtom (folijo). Najbolje, da se dela lotite na takšen dan, da boste vse lahko opravili zunaj, saj si boste tako prihranili čiščenje kuhinje. Najbolj primerna temperatura za kisanje zelja je okrog 18 C, konec septembra je zato ravno pravšnji čas za to opravilo. Pred pričetkom ribanja si pripravite tudi sol z začimbami po vašem okusu (sama soli dodam samo poper v zrnju).
Ob zidu ali vratih si pripravite za vas ustrezno višino delovne površine, pripravite večjo posodo v katero boste ribali zelje. Nanjo položite ribež tako, da bo za oporo naslonjen na zid. Pred pričetkom dela ribež operite pod mlačno vodo.
Vreči v kateri boste nalagali zelje dajte drugo v drugo in ju na vrhu skupaj zavihajte tako, da ne bo možno da bi vam zelje med delom padlo med vreči. Spodaj vreči na obeh vogalih zavihajte kot kaže fotografija.
Tako pripravljeni vreči namestite v čist plastičen škaf.
Zeljnim glavam odstranite zunanje zelene ter poškodovane liste, prerežite jih na polovico in izrežite kocen. Glavam, ki jih nameravate kisati cele pa le izrežite kocen. Ko boste zelje očistili in pripravili za ribanje pričnite z ribanjem.
Zeljne liste, ki se odluščijo od glav je težko naribati, zato jih lahko v naslednjih dneh porabite za solate ali pa pripravite odlične zeljne krpice.
Naribajte nekaj glav, odstranite ribež iz posode za ribanje ter vsebino posolite in rahlo ter dobro premešajte. Potrebujete 2 odstotka soli na 10 kg naribanega zelja. To pomeni, da 10 kg zelja posolite z 200 g soli. Uporabite morsko sol brez kemikalij proti strjevanju saj kamena ne vsebuje vseh potrebnih mineralov. Če boste kisali samo glave potrebujete 4 odstotke soli. Preden začnete naribano in posoljeno zelje polniti v vrečo zelje poskusite ali je dovolj slano saj boste tako najenostavneje, brez tehtanja primerno posolili.
Količino zelja, ki ste ga naribali napolnite v pripravljeno vrečo in dobro potlačite, tako, da iztisnete zrak in mehurčke. Zelje bo samo spustilo vodo, da bo vsebina z njo pokrita.
Ponovite postopek tolikokrat, da porabite zelje. Če želite med zelje položiti tudi cele glave, ki jih boste po končanem kisanju porabili za sarmo le te ne prerežite. V tem primeru sredino glav, ki ste jim odstranili kocene posolite in zapolnite z naribanim zeljem. Ponovno ponovite postopek tako, da porabite zelje in glave, ki ste jih pustili za kisanje cele. Na koncu zaključite samo z naribanim zeljem. Vsakič vsebino dobro potlačite, da iztisnete zrak.
Vsebino vreče dobro potlačite in na vrhu stisnite.
Zavežite ter nanjo na zunanji strani položite kamne za obtežitev. Škaf pustite 3 do 4 tedne na temperaturi približno 18 C. Po končanem kisanju ga prestavite na hladno in temno mesto. Lahko ga tudi pokrijete z vrečo iz blaga ali prtom temnejše barve.
Iz kislega zelja si lahko pripravite veliko različnih jedi in obrokov. Primerno je za zajtrk kosilo ali večerjo. Poskusite naslednje recepte:
- pečena jajca s pršutom in kislim zeljem
- svinjska rebra s kislim zeljem v pečici
- sarma bolj zdravo
- segedin golaž bolj zdravo
- dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem
- večerja – kislo zelje s kozličkovo pečenko
- večerja – kislo zelje z bučnimi semeni in mladim sirom
- jota drugače in bolj zdravo
- kislo zelje s čičeriko in piščancem – odlična večerja ali malica
- zimska enolončnica iz kislega zelja, fižola in quinoje
- zdravilna solata iz kislega zelja
- odojkova rebra zapečena na kislem zelju