Odojkova rebra, zapečena na kislem zelju
Print Friendly, PDF & Email

Odojkova rebra zapečena na kislem zelju le tega oplemenitijo s prav posebnim okusom in vonjem po dobrem, zato je najboljša enostavna priprava brez odvečnih dodatkov. Pristne, domače sestavine pa so tiste, ki jed naredijo neprecenljivo po kvaliteti in zavrtijo čas nazaj v obdobje, ko smo še lahko na vsakem koraku uživali bogate okuse domačnosti. Tudi zaradi slednjega je vredno nameniti nekoliko več denarja za kvalitetne sestavine, pa zato jesti nekoliko bolj skromno in gospodarno ravnati z živili.  Priprava je enostavna in primerna tudi za kuharske začetnike.

Odojkova rebra, zapečena na kislem zelju – pripomočki:

  • deska
  • oster nož
  • skleda za mešanje
  • pekač za peko
  • ventilacijska pečica

Odojkova rebra, zapečena na kislem zelju – sestavine:

Čas priprave 10 do 15 minut, čas peke v ventilacijski pečici segreti na 170 °C 1 uro (po potrebi največ 15 minut dlje – če je potrebno prilijte tudi malo vode). Količine sestavin so primerne za dve osebi.

Odojkova rebra, zapečena na kislem zelju – postopek priprave:

500 g kislega zelja začinite z 1 čajno žličko mlete sladke paprike, 1 čajno žličko mešanice zdrobljenih domačih sušenih začimb ter dobro premešajte. Razporedite po dnu pekača dimenzije približno  28 cm x 18 cm ter narahlo potlačite in prilijte pol do 1 dl vode. Preko položite dva suha stebla rožmarina in na lističe narezano večje zrno česna. 

Kožico odojkovih reber z ostrim nožem narežite na poljubno velike kocke kot je prikazano na sliki (v globino zarežete le toliko, da je prerezana samo koža). Meso začinite s soljo po lastnem okusu.

Začinjeno meso položite v pekač preko kislega zelja, česna in suhih stebel rožmarina.

Pecite odkrito v segreti ventilacijski pečici na 170 C 1 uro. Po potrebi prilijte še nekaj vode in podaljšajte čas peke največ za 15 minut. 

Pečena odojkova rebra razrežite ter z kislim zeljem takoj servirajte na ogrete krožnike. Jed je najboljša še vroča.

Pameten nasvet
Pred ali ob jedi ne pijte mrzlih pijač ampak naj bodo le te sobne temperature. Svinjska maščoba se na nižji temperaturi hitro strdi v takšnem stanju pa je veliko težje prebavljiva. Zakaj bi obremenjevali svojo prebavo po nepotrebnem?
O sestavinah in prehranski vrednosti
Pred obrokom za pravilno prebavo in ohranjanje dobre funkcije črevesja vsekakor popijte kozarec vode sobne temperature. Beljakovine za razgradnjo potrebujejo več vode, tudi vlaknine, ki jih vsebuje zelje vsrkajo vodo in če je ne boste popili pred obrokom boste po njem zagotovo čutili žejo. Tako vam telo samo sporoča kaj potrebuje, naučite se mu prisluhniti. Jed je primerna za diabetike, ohranjanje pravilne telesne teže ali zmanjševanje le te. Če ste bili ali boste po obroku fižično bolj aktivni ali pa nimate težav z pridobivanjem telesne teže lahko k jedi dodate še pečen krompirček s svinjsko mastjo in začimbami. Jed je termično obdelana, vsebuje beljakovine in ima po presnovi kisel učinek na telo. Naslednji obrok naj bo zato sestavljen iz svežih sestavin, ki bodo telesu pomagale odstraniti kisle produkte. 
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor