Odojkova rebra, zapečena na kislem zelju
Odojkova rebra zapečena na kislem zelju le tega oplemenitijo s prav posebnim okusom in vonjem po dobrem, zato je najboljša enostavna priprava brez odvečnih dodatkov. Pristne, domače sestavine pa so tiste, ki jed naredijo neprecenljivo po kvaliteti in zavrtijo čas nazaj v obdobje, ko smo še lahko na vsakem koraku uživali bogate okuse domačnosti. Tudi zaradi slednjega je vredno nameniti nekoliko več denarja za kvalitetne sestavine, pa zato jesti nekoliko bolj skromno in gospodarno ravnati z živili. Priprava je enostavna in primerna tudi za kuharske začetnike.
Odojkova rebra, zapečena na kislem zelju – pripomočki:
- deska
- oster nož
- skleda za mešanje
- pekač za peko
- ventilacijska pečica
Odojkova rebra, zapečena na kislem zelju – sestavine:
- 500 g kislega zelja
- 1 čajna žlička mlete sladke paprike
- 1 čajna žlička mešanice zdrobljenih domačih sušenih začimb
- 2 suha stebla rožmarina
- 1 veliko zrno česna
- 500 g odojkovih reber s kožo
- sol po okusu
- pol do 1 dl vode
Čas priprave 10 do 15 minut, čas peke v ventilacijski pečici segreti na 170 °C 1 uro (po potrebi največ 15 minut dlje – če je potrebno prilijte tudi malo vode). Količine sestavin so primerne za dve osebi.
Odojkova rebra, zapečena na kislem zelju – postopek priprave:
500 g kislega zelja začinite z 1 čajno žličko mlete sladke paprike, 1 čajno žličko mešanice zdrobljenih domačih sušenih začimb ter dobro premešajte. Razporedite po dnu pekača dimenzije približno 28 cm x 18 cm ter narahlo potlačite in prilijte pol do 1 dl vode. Preko položite dva suha stebla rožmarina in na lističe narezano večje zrno česna.
Kožico odojkovih reber z ostrim nožem narežite na poljubno velike kocke kot je prikazano na sliki (v globino zarežete le toliko, da je prerezana samo koža). Meso začinite s soljo po lastnem okusu.
Začinjeno meso položite v pekač preko kislega zelja, česna in suhih stebel rožmarina.
Pecite odkrito v segreti ventilacijski pečici na 170 C 1 uro. Po potrebi prilijte še nekaj vode in podaljšajte čas peke največ za 15 minut.
Pečena odojkova rebra razrežite ter z kislim zeljem takoj servirajte na ogrete krožnike. Jed je najboljša še vroča.