Zdravilna solata iz kislega zelja
Zdravilna solata iz kislega zelja je tista hrana, ki ji z eno besedo lahko rečemo zdravilo. Če jo pogledamo še skozi oči starega antičnega misleca Hipokrata, ki je dejal: “Vse kar jemo, nas gradi in spreminja. Od tega, kar smo s hrano vnesli v organizem, so odvisni naša moč, naše zdravje in naše življenje.” je ta solata resnično tisto, kar bi morali za dobro zdravje uživati pogosteje. V zimskem času, ko uživamo manj surove in več termično obdelane hrane ali po “prehransko napornih” praznikih nam bo pomagala vzdrževati dober imunski sistem, zdravo črevesje in dobro prebavo. Očistila bo nakopičene odpadke in pomagala vzdrževati pravilen ph telesa. Postrezite si jo vsaj enkrat tedensko.
Zdravilna solata iz kislega zelja – pripomočki:
- manjša ponev za praženje semen
- kavni mlinček ali električni sekljalnik
- pripomoček za mešanje
- deska
- nož
- skleda za pripravo solate
Zdravilna solata iz kislega zelja – sestavine:
- 150 g poljubno narezanega kislega zelja
- žlička bučnih semen
- ščepec soli
- žlička praženih in mletih semen sezama
- (ali žlička posipa iz sezamovih in lanenih semen)
- ščepec domačih sušenih začimb
- jušna žlica hladno stiskanega deviškega oljčnega olja
Količina sestavin je primerna za eno osebo, cela srednje velika glava kislega zelja pa bo nahranila 3 do 4 jedce. Čas priprave le nekaj minut.
Zdravilna solata iz kislega zelja – postopek priprave:
V manjši ponvici z dodatkom ščepca soli prepražite jušno žlico sezamovih semen po osebi in jih zmeljite v kavnem mlinčku ali električnem sekljalniku.
Glavo domačega kislega zelja narežete na rezine po vašem okusu.
Pripravite odgovarjajočo skledo za serviranje solate in vanjo položite količino narezanega zelja za eno osebo. Količino prilagodite glede na vaše potrebe. Preko posipajte žličko bučnih semen, ščepec domačih sušenih začimb, jušno žlico oljčnega olja ter žličko praženih in mletih sezamovih semen ali žličko posipa iz sezamovih in lanenih semen.
Ponudite kot samostojno jed z rezino sira in kruha ali kot solatni dodatek h kosilu. Solato naj si vsak jedec pred zaužitjem premeša kar sam.