Zdravilna solata iz kislega zelja
Print Friendly, PDF & Email

Zdravilna solata iz kislega zelja je tista hrana, ki ji z eno besedo lahko rečemo zdravilo. Če jo pogledamo še skozi oči starega antičnega misleca Hipokrata, ki je dejal: “Vse kar jemo, nas gradi in spreminja. Od tega, kar smo s hrano vnesli v organizem, so odvisni naša moč, naše zdravje in naše življenje.” je ta solata resnično tisto, kar bi morali za dobro zdravje uživati pogosteje. V zimskem času, ko uživamo manj surove in več termično obdelane hrane ali po “prehransko napornih” praznikih nam bo pomagala vzdrževati dober imunski sistem, zdravo črevesje in dobro prebavo. Očistila bo nakopičene odpadke in pomagala vzdrževati pravilen ph telesa. Postrezite si jo vsaj enkrat tedensko.

Zdravilna solata iz kislega zelja – pripomočki:

  • manjša ponev za praženje semen
  • kavni mlinček ali električni sekljalnik
  • pripomoček za mešanje
  • deska
  • nož
  • skleda za pripravo solate

Zdravilna solata iz kislega zelja – sestavine:

Količina sestavin je primerna za eno osebo, cela srednje velika glava kislega zelja pa bo nahranila 3 do 4 jedce. Čas priprave le nekaj minut.

Zdravilna solata iz kislega zelja – postopek priprave:

V manjši ponvici z dodatkom ščepca soli prepražite jušno žlico sezamovih semen po osebi in jih zmeljite v kavnem mlinčku ali električnem sekljalniku.

Glavo domačega kislega zelja narežete na rezine po vašem okusu. 

Pripravite odgovarjajočo skledo za serviranje solate in vanjo položite količino narezanega zelja za eno osebo. Količino prilagodite glede na vaše potrebe. Preko posipajte žličko bučnih semen, ščepec domačih sušenih začimb, jušno žlico oljčnega olja ter žličko praženih in mletih sezamovih semen ali žličko posipa iz sezamovih in lanenih semen.

Ponudite kot samostojno jed z rezino sira in kruha ali kot solatni dodatek h kosilu. Solato naj si vsak jedec pred zaužitjem premeša kar sam. 

Pameten nasvet
Pražena sezamova semena ali posip iz sezamovih in lanenih semen lahko pripravite tudi na zalogo, ki jo v nekaj dneh zaradi oksidacije semen porabite. Zmeljite le nekaj žlic semen. Po želji lahko oljčno olje zamenjate z bučnim. 
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kislo zelje je bogato z vlakninami, ne vsebuje pa kratkih in lahko prebavljivih ogljikovih hidratov saj le te za svojo hrano porabijo mlečno kislinske bakterije zato je to hrana primerna za diabetike. Vlaknine pospešujejo prebavo, tako pomagajo očistiti telo odvečnih nakopičenih strupov. Desno sučne mlečno kislinske bakterije, ki se nahajajo v kislem zelju pomagajo vzdrževati zdravo črevesno mikro floro, ki je v zimskem času zaradi pogostejšega uživanja kuhane hrane precej oslabljena. Ko je črevesje zdravo je tudi obramba našega telesa pred virozami bolj učinkovita saj se v njem tvori dovolj vitamina K, ki je odgovoren za naš dober imunski odziv. K temu pripomore tudi velika vsebnost vitamina C. Kislo zelje vsebuje tudi veliko kalcija, ki pomaga vzdrževati bazično stanje našega telesa. Ker je to sveža hrana po Bovisovi lestvici vsebuje tudi veliko žive energije. Začimbe, semena buč, sezama in lanu vsebujejo zdrave maščobe, minerale, nekaj proteinov in še dodatno količino žive energije kar solato s prehranskega vidika še dodatno obogati. Solata je odlična za vzdrževanje dobre telesne kondicije in zdrave telesne teže.
Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor