Sarma bolj zdravo
Print Friendly, PDF & Email

Po preveč obloženih mizah in kalorično bogati hrani si najpogosteje zaželimo nekaj bolj vsakdanjega, nekaj kar lahko pripravimo že kakšen dan prej. Ena takšnih tradicionalnih jedi je tudi sarma, ki pa je pogosto prav tako kalorična in krepka jed. Sarma bolj zdravo vas bo okrepila, a ne obremenila.

sarma-bolj-zdravo-20

Sarma bolj zdravo – pripomočki:

  • posoda za mešanje nadeva
  • oster nož
  • deska
  • žlica
  • večji lonec s pokrovko za kuhanje

Sarma bolj zdravo – sestavine:

Sestavine za nadev:

  • sarma-bolj-zdravo-11,2 kg mletega mesa (½ junečega  in ½ svinjskega mesa)
  • 1 večja čebula
  • 1 jajce
  • 2 zrna česna
  • 1,5 dl polnovrednega riža (120 g)
  • sol
  • poper
  • velika žlica sladke mlete paprike
  • peteršilj (svež ali zamrznjen)
  • mešanica posušenih domačih zelišč (timijan, origano, bazilika, peteršilj, zelena, luštrek)
  • 1 dl vode
  • nekaj žlic oljčnega olja

Sestavine za sarme in omako:

  • 2 glavi kislega zelja (vsaka cca i kg)
  • 2 steklenički domačega paradižnikovega soka (recept lahko preberete tukaj)
  • 1 čebula
  • 2 zrna česna
  • velika žlica sladke mlete paprike
  • mešanica posušenih domačih zelišč

Dodatek za boljši okus:

  • nekaj koščkov narezanih dimljenih svinjskih nogic

Sarma bolj zdravo – postopek priprave

Odmerite polnovredni riž in ga rahlo zavrite v vodi ter pustite, da se malo omehča. Odcejenega in ohlajenega stresite v posodo k mletemu mesu. Dodajte na drobno sesekljano veliko čebulo, začimbe, mleto sladko papriko, eno jajce in oljčno olje. Dodajte tudi 1 dl vode saj bodo tako sarme bolj rahle.

sarma-bolj-zdravo-2

Z roko dobro pregnetite v homogeno maso.

sarma-bolj-zdravo-3

Olupite zunanje liste zeljne glave, jim odrežite zgornji del kocena. Ostanek kocena pa z nožem  nekoliko stanjšajte saj boste list tako lepše zvili v sarmo.

sarma-bolj-zdravo-4

sarma-bolj-zdravo-5

V dlaneh iz mase za nadev oblikujte kepe, pomagajte si z žlico. Vsako kepo položite na list kislega zelja in zvijte.

sarma-bolj-zdravo-6

sarma-bolj-zdravo-7

Zvitek na straneh odrežite le toliko, da še vedno ostane dovolj dolg rob za zavihek.

sarma-bolj-zdravo-8

Na obeh straneh rob, ki ga niste odrezali obrnite v nadev sarme.

sarma-bolj-zdravo-9

sarma-bolj-zdravo-10

Iz zgoraj navedenih sestavin lahko oblikujete 30 sarmic.

sarma-bolj-zdravo-12

Sredine glavic in obrezke narežite na tanke rezine in polovico dajte na dno večjega lonca.

sarma-bolj-zdravo-13

Začinite z mleto sladko papriko, mešanico posušenih domačih zelišč in sveže mletim poprom. Zalijte z domačim paradižnikovim sokom.

sarma-bolj-zdravo-14

sarma-bolj-zdravo-15

Na zrezano in začinjeno zelje zložite pripravljene sarme in vmes za aromo dodajte nekaj koščkov narezanih dimljenih svinjskih nogic.

sarma-bolj-zdravo-16

Sarme pokrijte z drugo polovico narezanega zelja ter po potrebi prilijte še malo vode.

sarma-bolj-zdravo-17

Pokrito kuhajte na tihem ognju približno 45 minut. Ko je jed gotova začinite s strtim česnom in oljčnim oljem. Med tem, ko se sarme bolj zdravo kuhajo očistite in skuhajte krompir ter za prilogo pripravite pire.

sarma-bolj-zdravo-18

Pameten nasvet
Sarme servirajte s pripravljeno prilogo. Za lepši videz krožnika jed obogatite z sveže mletim poprom in nekaj kapljicami oljčnega olja.  Da bodo sarme bolj zdravo res rahle in ne pretrde upoštevajte dva majhna a pomembna trika! Riž naj bo pred pripravo nadeva nekoliko namočen ali na pol kuhan. V nadev dodajte 1 dl vode, ki jo bo med kuhanjem še popil riž. 

sarma-bolj-zdravo-22

O sestavinah in prehranski vrednosti
Kislo zelje ima nizek glikemični indeks (le 15), eno tretjino vseh ogljikovih hidratov v kislem zelju sestavljajo prehranske vlaknine, ki upočasnijo porast krvnega sladkorja, pospešujejo prebavo ter pozitivno vplivajo na črevesno mikrofloro. Kislo zelje vsebuje malo kalorij zato ga s prehranskega vidika lahko kombinirate s kalorično bogatejšimi sestavinami (krompir, polnovredni riž) in beljakovinami. Tako sestavljena jed bo dovolj kalorična ne bo pa obremenila vaše prebave in hitro dvignila krvnega sladkorja. Če želite izgubiti kakšen kilogram lahko sarmo bolj zdravo pojeste kar brez priloge. Sarmo lahko tudi večkrat pogrejete nikakor pa to ne počnite s krompirjem. Le ta postane vsakič, ko ga pogrejemo slabše prebavljiv. Nekaj koščkov narezanih dimljenih svinjskih nogic ne bo bistveno spremenilo kalorične in prehranske vrednosti obroka zato jih le dodajte med sarme. Aroma bo bistveno boljša in jed okusnejša.  
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor