Sarma bolj zdravo
Po preveč obloženih mizah in kalorično bogati hrani si najpogosteje zaželimo nekaj bolj vsakdanjega, nekaj kar lahko pripravimo že kakšen dan prej. Ena takšnih tradicionalnih jedi je tudi sarma, ki pa je pogosto prav tako kalorična in krepka jed. Sarma bolj zdravo vas bo okrepila, a ne obremenila.
Sarma bolj zdravo – pripomočki:
- posoda za mešanje nadeva
- oster nož
- deska
- žlica
- večji lonec s pokrovko za kuhanje
Sarma bolj zdravo – sestavine:
Sestavine za nadev:
- 1,2 kg mletega mesa (½ junečega in ½ svinjskega mesa)
- 1 večja čebula
- 1 jajce
- 2 zrna česna
- 1,5 dl polnovrednega riža (120 g)
- sol
- poper
- velika žlica sladke mlete paprike
- peteršilj (svež ali zamrznjen)
- mešanica posušenih domačih zelišč (timijan, origano, bazilika, peteršilj, zelena, luštrek)
- 1 dl vode
- nekaj žlic oljčnega olja
Sestavine za sarme in omako:
- 2 glavi kislega zelja (vsaka cca i kg)
- 2 steklenički domačega paradižnikovega soka (recept lahko preberete tukaj)
- 1 čebula
- 2 zrna česna
- velika žlica sladke mlete paprike
- mešanica posušenih domačih zelišč
Dodatek za boljši okus:
- nekaj koščkov narezanih dimljenih svinjskih nogic
Sarma bolj zdravo – postopek priprave
Odmerite polnovredni riž in ga rahlo zavrite v vodi ter pustite, da se malo omehča. Odcejenega in ohlajenega stresite v posodo k mletemu mesu. Dodajte na drobno sesekljano veliko čebulo, začimbe, mleto sladko papriko, eno jajce in oljčno olje. Dodajte tudi 1 dl vode saj bodo tako sarme bolj rahle.
Z roko dobro pregnetite v homogeno maso.
Olupite zunanje liste zeljne glave, jim odrežite zgornji del kocena. Ostanek kocena pa z nožem nekoliko stanjšajte saj boste list tako lepše zvili v sarmo.
V dlaneh iz mase za nadev oblikujte kepe, pomagajte si z žlico. Vsako kepo položite na list kislega zelja in zvijte.
Zvitek na straneh odrežite le toliko, da še vedno ostane dovolj dolg rob za zavihek.
Na obeh straneh rob, ki ga niste odrezali obrnite v nadev sarme.
Iz zgoraj navedenih sestavin lahko oblikujete 30 sarmic.
Sredine glavic in obrezke narežite na tanke rezine in polovico dajte na dno večjega lonca.
Začinite z mleto sladko papriko, mešanico posušenih domačih zelišč in sveže mletim poprom. Zalijte z domačim paradižnikovim sokom.
Na zrezano in začinjeno zelje zložite pripravljene sarme in vmes za aromo dodajte nekaj koščkov narezanih dimljenih svinjskih nogic.
Sarme pokrijte z drugo polovico narezanega zelja ter po potrebi prilijte še malo vode.
Pokrito kuhajte na tihem ognju približno 45 minut. Ko je jed gotova začinite s strtim česnom in oljčnim oljem. Med tem, ko se sarme bolj zdravo kuhajo očistite in skuhajte krompir ter za prilogo pripravite pire.