Zeljne krpice malo bolj zdravo
Print Friendly, PDF & Email

Zelje, sveže ali fermentirano je bilo in je ena od pogostih sestavin slovenske kuhinje. Pri nas smo ga pripravljenega na različne načine jedli zelo pogosto. Spominjam se kako je moja mama ribala zelje za kisanje. Vedno je odpadlo nekaj zeljnih listov z glav in nemogoče jih je bilo naribati. Prihranila jih je in v naslednjih dneh uporabila za solate, kot dodatek kuhanim jedem na žlico ali pa je naredila okusne zeljne krpice. Jed me spominja na otroštvo a danes sama pripravim zeljne krpice malo bolj zdravo. Spoštujem sestavine, ki jih uporabim in jed pripravim tako, da ima telo kar največ od nje. Hrustljavo prilogo polnega okusa brez zadržkov lahko postrežete ob vseh priložnostih.

Zeljne krpice malo bolj zdravo . pripomočki:

  • deska za rezanje
  • glavni kuharski nož
  • lonec za kuhanje testenin
  • ponev za pripravo zelja
  • pripomoček za mešanje

Zeljne krpice malo bolj zdravo – sestavine:

  • 200 g sladkega zelja
  • 1 srednje velika čebula
  • nekaj listov sveže zelene
  • listič svežega žajblja
  • 200 g testenin
  • voda za prilivanje in kuhanje testenin
  • sol po okusu
  • jušna žlica svinjske masti ali ocvirkov
  • zrno česna
  • vejica svežega peteršilja
  • 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja

Količina sestavin je primerna kot priloga za dve osebi. Čas priprave 20 minut.

Zeljne krpice malo bolj zdravo – postopek priprave:

Pristavite osoljeno vodo za kuhanje testenin. Med tem ko voda zavre očistite in nasekljajte čebulo, na večje kvadrate narežite zelje (lahko porabite zeljne liste, ki so odpadli iz zeljnih glav, ko ste ribali zelje za kisanje), sesekljajte česen in peteršilj.

V ponev premera 30 cm nalijte malo vode, dodajte drobno sesekljano čebulo, sveže liste zelene in žajblja ter posolite. Kuhajte na tihem ognju toliko časa, da se čebula zmehča, po potrebi dolivajte vodo. Ko je čebula zmehčana dodajte žlico svinjske maščobe ali drobnih ocvirkov.

Ko se maščoba stopi in segreje dodajte na večje kose narezano sladko zelje. Podušite na tihem ognju le toliko, da je zelje še nekoliko trdo.

Medtem so se skuhale tudi testenine. Odcedite jih in dodajte v ponev z zeljem. Sedaj dodajte tudi sesekljan česen in peteršilj ter dve jušni žlici oljčnega olja. Sestavine premešajte in ponudite kot prilogo k mesu, pečenki ali kakšni drugi vam ljubi jedi.

Sama sem zeljne krpice malo bolj zdravo ponudila ob piščančjih prsih z mešano jesensko solato. 

Pameten nasvet
Za pripravo jedi lahko uporabite zeljne liste, ki so odpadli iz zeljnih glav ko ste ribali zelje za kisanje.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Priloga je pripravljena na nizki temperaturi, čebula ni pražena na maščobi, zelje pa je termično obdelano le toliko, da se nekoliko zmehča. Česen, peteršilj in oljčno olje so dodani ob koncu priprave jedi, zato so ohranili tudi tiste za telo blagodejne učinkovine, ki so termično neobstojne. Tako pripravljena jed je za naše telo bolj zdrava, prijetno hrustljava, njena aroma in okus sta bolj polna, lepša pa je tudi barva jedi. Postrežena z mesom in svežo solato vsebuje dovolj vlaknin, da je primerna tudi za diabetike in uravnavanje zdrave telesne teže. Zardi dodatka sveže solate in začimb ob koncu priprave ima po presnovi na telo zmerno bazičen učinek.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor