Zeljne krpice malo bolj zdravo
Zelje, sveže ali fermentirano je bilo in je ena od pogostih sestavin slovenske kuhinje. Pri nas smo ga pripravljenega na različne načine jedli zelo pogosto. Spominjam se kako je moja mama ribala zelje za kisanje. Vedno je odpadlo nekaj zeljnih listov z glav in nemogoče jih je bilo naribati. Prihranila jih je in v naslednjih dneh uporabila za solate, kot dodatek kuhanim jedem na žlico ali pa je naredila okusne zeljne krpice. Jed me spominja na otroštvo a danes sama pripravim zeljne krpice malo bolj zdravo. Spoštujem sestavine, ki jih uporabim in jed pripravim tako, da ima telo kar največ od nje. Hrustljavo prilogo polnega okusa brez zadržkov lahko postrežete ob vseh priložnostih.
Zeljne krpice malo bolj zdravo . pripomočki:
- deska za rezanje
- glavni kuharski nož
- lonec za kuhanje testenin
- ponev za pripravo zelja
- pripomoček za mešanje
Zeljne krpice malo bolj zdravo – sestavine:
- 200 g sladkega zelja
- 1 srednje velika čebula
- nekaj listov sveže zelene
- listič svežega žajblja
- 200 g testenin
- voda za prilivanje in kuhanje testenin
- sol po okusu
- jušna žlica svinjske masti ali ocvirkov
- zrno česna
- vejica svežega peteršilja
- 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
Količina sestavin je primerna kot priloga za dve osebi. Čas priprave 20 minut.
Zeljne krpice malo bolj zdravo – postopek priprave:
Pristavite osoljeno vodo za kuhanje testenin. Med tem ko voda zavre očistite in nasekljajte čebulo, na večje kvadrate narežite zelje (lahko porabite zeljne liste, ki so odpadli iz zeljnih glav, ko ste ribali zelje za kisanje), sesekljajte česen in peteršilj.
V ponev premera 30 cm nalijte malo vode, dodajte drobno sesekljano čebulo, sveže liste zelene in žajblja ter posolite. Kuhajte na tihem ognju toliko časa, da se čebula zmehča, po potrebi dolivajte vodo. Ko je čebula zmehčana dodajte žlico svinjske maščobe ali drobnih ocvirkov.
Ko se maščoba stopi in segreje dodajte na večje kose narezano sladko zelje. Podušite na tihem ognju le toliko, da je zelje še nekoliko trdo.
Medtem so se skuhale tudi testenine. Odcedite jih in dodajte v ponev z zeljem. Sedaj dodajte tudi sesekljan česen in peteršilj ter dve jušni žlici oljčnega olja. Sestavine premešajte in ponudite kot prilogo k mesu, pečenki ali kakšni drugi vam ljubi jedi.
Sama sem zeljne krpice malo bolj zdravo ponudila ob piščančjih prsih z mešano jesensko solato.