Ajbiš – sirup narejen s pomočjo sonca
Print Friendly, PDF & Email

Ajbiš, z drugim imenom slez, je rastlina, iz katere v času cvetenja, iz nabranih cvetov pripravimo sirup. Rastlina je zdravilna v celoti: od korenin, cvetov in listov, ki pa se nabirajo v različnem časovnem obdobju. Korenine nabiramo v jesenskem času, cvetje v času cvetenja, liste pa po cvetenju. Že v starih časih so to rastlino uporabljali v zdravilne namene, naši predniki pa so  največ uporabljali sirup, ker ga je bilo najlažje shraniti in je bila njegova uporabnost najmanj 2 leti. Sirup mora biti v domači lekarni stalno prisoten, saj je nepogrešljiv pri prehladnih obolenjih v vseh letnih časih in nam posebno lajša suhi dražeč kašelj.

Pripomočki za nabiranje cvetov in pripravo sirupa:

  • posoda za nabiranje cvetov
  • pladenj za razgrnitev in pregled cvetov
  • kozarec s pokrovom
  • steklenička ali embalaža za shranjevanje živil s pokrovom
  • etiketa
  • svinčnik

Sestavine za pripravo sirupa:

  • cvetovi ajbiša – sleza, količina je odvisna od velikosti kozarca
  • sladkor beli ali rjavi, količina je odvisna od količine cvetov

Nabiranje, priprava, shranjevanje in uporaba sirupa:

Cvetje nabiramo v času cvetenja sredi dneva, ko so cvetovi odprti in je vreme suho. Pri nabiranju moramo biti pozorni na žuželke, ki so velike ljubiteljice cvetov ajbiša – sleza, da ne doživimo pika čebele ali ose, ki zna biti včasih zelo boleč in neprijeten. Doma cvetove razgrnemo in še enkrat preverimo, da ne vsebujejo kakih žuželk.

Cvetove začnemo nalagati v kozarec in na vsako plast cvetja – približno dveh centimetrov dodamo dve do tri žlice belega ali rjavega sladkorja, odvisno od velikosti kozarca. Ko kozarec napolnimo, ga odložimo na sonce.

Po dveh, treh dneh, odvisno od moči sonca, se bo količina v kozarcu zmanjšala, tedaj naberemo sveže cvetove in jih ponovno naložimo v kozarec v kombinaciji s sladkorjem. To ponavljamo toliko časa, da se kozarec napolni.

Ko je kozarec napolnjen in je tekočina prelila cvetove ajbiša – sleza, postavimo kozarec na sonce, kjer ga pustimo dva do tri tedne.

Ko je sladkor stopljen in je sirup dobil nežno svetlo rjavo barvo, ga precedimo in shranimo v primerno embalažo, ki naj bo steklena ali primerna za shranjevanje živil. Za uporabo sirupa je priporočljivo, da se posvetujete v lekarni ali pri osebnem zdravniku. Doma ga shranite v svoji domači lekarni, ki naj bo v temnem suhem prostoru. Obvezno označite embalažo z vsebino in letnico priprave sirupa, uporaba je najmanj dve leti.

Poglejte si tudi pripravo: Lučnikov sirup

Pripravite ajbišev sirup, da prehitite prehlad.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor