Kisanje domačega mleka
Domače kislo kravje mleko je zelo okusno, rahlo kiselkasto in nas spominja na jogurt, samo da doma skisano mleko, ki ni toplotno obdelano, ohrani vse koristne sestavine, ki jih mleko vsebuje. Kisanje mleka je zelo star način priprave okusnega obroka, za katerega ne bomo potrebovali veliko časa, niti spretnosti.
Mleko spada med najbolj zdrava živila, saj vsebuje skoraj vse sestavine, ki jih naše telo potrebuje, od beljakovin, vitaminov in mineralov.
Pripomočki za kisanje domačega mleka
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za kisanje domačega mleka
Za pet oseb:
- 1500 ml domačega neprekuhanega kravjega mleka
- 1 jogurt, 180 g z 1,4 mm
Postopek za kisanje domačega mleka
V večjo posodo natočimo sveže domače kravje mleko, ki mu dodamo jogurt, za hitrejše kisanje mleka in vse skupaj premešamo, da se jogurt enakomerno porazdeli med mlekom.
Pripravimo si skodelice in v njih natočimo mleko, ki smo mu dodali jogurt.
Skodelice postavimo v topel prostor, idealna temperatura za kisanje mleka je približno 25 °C in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo, da preprečimo dostop muh in mušic.
Mleko se kisa približno 24 ur, čas kisanja je odvisen od maščobe mleka, mikro organizmov, temperature in razvoja glivic. Skisano mleko je najbolj okusno ohlajeno, zato ga, ko je skisano, postavimo v hladno shrambo ali hladilnik.
Ni nujno, da gremo v planine na kislo mleko, lahko si ga pripravimo tudi sami doma. Lučka Glaser
Zraven kislega mleka pa ponudimo kos doma pečenega kruha:
- Kvas za vedno (droži) in pirin polnozrnat kruh.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.