Kisanje domačega mleka
Print Friendly, PDF & Email

Domače kislo kravje mleko je zelo okusno, rahlo kiselkasto in nas spominja na jogurt, samo da doma skisano mleko, ki ni toplotno obdelano, ohrani vse koristne sestavine, ki jih mleko vsebuje. Kisanje mleka je zelo star način priprave okusnega obroka, za katerega ne bomo potrebovali veliko časa, niti spretnosti.

Mleko spada med najbolj zdrava živila, saj vsebuje skoraj vse sestavine, ki jih naše telo potrebuje, od beljakovin, vitaminov in mineralov.

Kisanje domačega mleka

Pripomočki za kisanje domačega mleka

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za kisanje domačega mleka

Za pet oseb:

  • 1500 ml domačega neprekuhanega kravjega mleka
  • 1 jogurt, 180 g  z 1,4 mm

Postopek za kisanje domačega mleka

V večjo posodo natočimo sveže domače kravje mleko, ki mu dodamo jogurt, za hitrejše kisanje mleka in vse skupaj premešamo, da se jogurt enakomerno porazdeli med mlekom.

Kisanje domačega mleka

Pripravimo si skodelice in v njih natočimo mleko, ki smo mu dodali jogurt.

Kisanje domačega mleka

Skodelice postavimo v topel prostor, idealna temperatura za kisanje mleka je približno 25 °C in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo, da preprečimo dostop muh in mušic.

Kisanje domačega mleka

Mleko se kisa približno 24 ur, čas kisanja je odvisen od maščobe mleka, mikro organizmov, temperature in razvoja glivic. Skisano mleko je najbolj okusno ohlajeno, zato ga, ko je skisano, postavimo v hladno shrambo ali hladilnik.

Kisanje domačega mleka

Ni nujno, da gremo v planine na kislo mleko, lahko si ga pripravimo tudi sami doma. Lučka Glaser

Zraven kislega mleka pa ponudimo kos doma pečenega kruha:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor