Kuhanje zelenjave nad paro ohrani vitamine
Print Friendly, PDF & Email

Kuhanje zelenjave nad paro je zdrav način priprave zelenjave, saj se tako ohranijo vitamini. Poleg tega hrana, ki jo skuhamo nad vodno paro, ohrani barvo, vonj in nenazadnje tudi okus. Postopek priprave je preprost in hiter, zato prihranimo tudi nekaj časa. Nad paro lahko kuhamo različno zelenjavo in tudi druge jedi.

Kuhanje zelenjave nad paro ohrani vitamine – pripomočki:

  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • manjši nož
  • deska za rezanje
  • večje cedilo

Kuhanje zelenjave nad paro ohrani vitamine – sestavine:

  • poljubna zelenjava (korenček, brokoli, cvetača, beluši …)
  • voda
  • začimbe (po želji)

Kuhanje zelenjave nad paro ohrani vitamine – postopek:

Zelenjavo (v našem primeru je to korenček) operemo in narežemo na poljubno velike kose. Korenček lahko narežemo na kolobarje ali na podolgovate kose, kakor nam je ljubše.

Brokoli operemo in ga s pomočjo manjšega noža razkosamo na manjše delčke. Manjši so kosi – krajši je postopek kuhanja na pari.

Uporabimo lahko poljubno zelenjavo. Odlična je tudi cvetača, brstični ohrovt, beluši … Nekateri nad vodno paro kuhajo tudi sadje in celo belo meso ter ribe.

Če nimamo posebne posode za kuhanje nad paro (soparnik) ali mrežice, si pomagamo z majhnim trikom. V posodo nalijemo vodo in jo segrevamo.

Vzamemo cedilo in ga namestimo nad posodo. Cedilo se ne sme dotikati vode.

Na cedilo zložimo na kose narezano zelenjavo.

Pokrijemo s pokrovko in pustimo, da voda v posodi nežno brbota. Čas kuhanja zelenjave je odvisen od velikosti kosov zelenjave in tudi od vašega okusa. Če imate raje bolj hrustljavo zelenjavo in želite ohraniti čimveč vitaminov, potem jo kuhajte le slabih 10 minut. Če vam je ljubša bolj mehka zelenjava, pa kuhanje podaljšate še za 5 – 10 minut.

Za še polnejši okus jedi lahko hrano že pred kuhanjem mariniramo. Lahko pa preprosto v vodo dodamo kakšno začimbo (koriander, čili, poper, ingver …) ali drug dodatek (jušno osnovo, malce belega vina).

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor