Grahova kremna juha
Print Friendly, PDF & Email

Vas zanima kako hitro in preprosto pripraviti odlično kremno juho, v kateri bo uživala cela družina? Če je vaš odgovor pritrdilen, sledite temu receptu in si naredite grahovo kremno juho. S svojim kremastim okusom bo navdušila vse ljubitelje zelenjavnih jedi ter juh, pa tudi naše najmlajše in kar je pomembno, ne bo vam  vzela veliko časa za pripravo.

Pripomočki za pripravo grahove kremne juhe:

  • 4 l lonec s pokrovom
  • palični mešalnik
  • metlica za mešanje sestavin
  • kuhalnica
  • velika jušna žlica
  • mala čajna žlička
  • električni štedilnik

Sestavine za grahovo kremno juho

Za 8 oseb:

  • 1 kg graha v zrnju (svež ali zamrznjen)
  • 100 g masla
  • 4 velike jušne žlice gladke bele moke tip 500
  • 2 goveji jušni kocki (lahko tudi zelenjavni; lahko tudi domača zelenjavna jušna osnova)
  • 7 dl mleka
  • sol in poper po okusu
  • 1/4 male čajne žličke naribanega muškatnega oreščka
  • 1, 5 l hladne vode
  • 2 dl kisle smetane (ni obvezna sestavina)

Priprava grahove kremne juhe

V lonec damo 100 g masla in ga na tihem ognju raztopimo.

Takoj, ko je maslo raztopljeno, k maslu dodamo 4 velike žlice moke in sestavine s pomočjo metlice na hitro združimo. Takoj, ko so sestavine združene, jim dodamo 7 dl mleka ter še kakšno minutko nenehno mešamo z  metlico.

Ko so vse tri sestavine dobro premešane in lepo združene, dolijemo 1,5 l vode in  dodamo okoli 800 g (200 g pustimo za kasneje) zamrznjenega graha ter pustimo da zavre.

Takoj ko, juha zavre,  ji dodamo muškatni orešček, sol in poper po okusu ter 2 jušni kocki. Kuhamo okoli  10-15 minut (toliko, da se grah skuha) in še vročo juho zmiksamo s pomočjo paličnega mešalnika.

Zmiksano juho ponovno postavimo na štedilnik in nekoliko povečamo temperaturo kuhanja ter vanjo stresemo preostali grah.

Na lonec namestimo pokrov in kuhamo še 10 minut, vendar ne pozabite juho med tem časom večkrat premešati. Grahova krem juha je pripravljena. Postrežete jo lahko tako, da ji dodate še žlico kisle smetane, kar bo še dodatno poudarilo njen  kremasti okus.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor