Odličen domač bel kruh
Print Friendly, PDF & Email

Ni ga čez domač kruh, že samo vonj po sveže pečenem kruhu je omamen vonj po domačnosti in domu. A ne le vonj, tudi okus in mehkoba sta vsekakor odliki tega kruha. Za povrh tudi svež ostane nekaj dni in se ne drobi pri rezanju. Rokovanje s testom je enostavno. Lahko ga pred peko vzhajate v košarici ali pa v pekaču in potem samo potisnete v pečico. Možnosti je veliko. Rezultat vedno enak – odličen domač kruh, tokrat v obliki hlebca, čeprav namesto hlebca, po želji lahko oblikujete tudi štruco. Kar vam je ljubše.

Odličen domač bel kruh

Pripomočki za domač kruh

 • pekač v velikosti pečice ali drug primeren pekač, npr. velikost 28×13 cm
 • papir za peko
 • kuhinjski robot ali ročni mikser z gnetilkami
 • košara za vzhajanje (ni obvezno)

Sestavine za domač kruh

Za cca. 850 – 900 g hlebec:

 • 350 g gladke moke manitoba tip 00 (lahko tudi navadna gladka)
 • 100 g gladke moke tip 500 ali 400
 • 50 g ostre moke tip 400
 • 1 zavojček suhega kvasa
 • 8 g soli oz. po okusu
 • 3-4 g sladkorja
 • 200 ml mlačne vode
 • 150 ml mlačnega mleka
 • 30 ml olja

Priprava domačega kruha

V posodo kuhinjskega robota odmerimo vse sestavine za kruh: 350 g gladke bele moke tip 00, 100 g gladke bele moke tip 500 in 50 g ostre moke tip 400. Če moke manitoba – tip 00 nimate, nič hudega, v celoti jo lahko nadomestite z navadno belo moko tip 500.
Dodamo zavojček suhega kvasa, sol in sladkor, prilijemo 200 ml mlačne vode in 150 ml mlačnega mleka, ki smo ga pogreli v kozici na štedilniku. Dodamo še 30 ml olja (olivno, sončnično, …). Testo dobro pregnetemo, v kuhinjskem robotu ga gnetemo najmanj 10 minut, še bolje 15 minut.Testo mora biti gladko, svetleče in se odlepiti od sten posode.

Seveda testo lahko zamesite tudi ročno.

Odličen domač bel kruh

Pokrijemo in pustimo, da vzhaja in podvoji svoj volumen.

Po tem času si popravimo delovno površino, ki jo pomokamo z ostro moko (lahko tudi gladko) in nanjo denemo vzhajano testo. S pomokanimi rokami testo rahlo sploščimo, nato pa z privzdigovanjem robov oblikujemo hlebec. Ko smo ”zavihali” vse robove, hlebec obrnemo naokoli, da imamo na vrhu gladko stran.

Odličen domač bel kruh

Če testo vzhajamo v pekaču (primerno veliko okrogel ali ovalen pekač, lahko tudi podolgovat za štruco), potem hlebec enostavno prenesemo na pekač obložen s papirjem za peko. Če ga vzhajamo v košarici, ga z lepo gladko stranjo navzdol položimo v dobro pomokano košarico za vzhajanje kruha. V obeh primerih hlebec pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja 20-30 minut.

Odličen domač bel kruh

Medtem segrejemo pečico na 200 °C (ventilacija). Vzhajan kruh iz košarice previdno prekucnemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pred peko ga po želji še poljubno zarežemo, v ta namen ga nekoliko pomokamo, da bomo lažje rezali. Če kruh vzhaja v pekaču, ga samo potisnemo v pečico.
Preden damo kruh v pečico, zmanjšamo temperaturo iz 200 °C na 170 °C (ventilacija). Domač bel kruh pečemo 35 minut oziroma dlje, če imamo radi bolj zapečeno skorjo.

Pečen kruh vzamemo iz pečice in, če želimo mehko skorjo, kruh zavijemo v čisto kuhinjsko krpo ter ga damo ohlajat na mrežico. Če želimo hrustljavo skorjo, kruha ne ovijamo v krpo ampak ga samo damo ohlajati na mrežico.

Odličen domač bel kruh

Ohlajen kruh narežemo na poljubne rezine in postrežemo. Hranimo ga v posodi ali vrečki za kruh kjer bo ostal svež še nekaj dni. Po potrebi ga seveda lahko tudi zamrznemo.

Odličen domač bel kruh

Ljubitelje domačega kruha vabim, da poskusite tudi:

Odličen domač bel kruhNaj tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor