Kruh z jogurtom, da se ti zrola
Print Friendly, PDF & Email

Posebnost tega kruha je v tem, da vsebuje jogurt in da je preprosto ”zrolan” v štruco in posut s semeni. Narejen je hitro, enostavno in kako je dober in mehak … njegova skorja pa je zapeljivo hrustljava … Ko boste naredili prvi ugriz, si boste želeli še. Ja, to je kruh z jogurtom, da se ti zrola!

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Kruh z jogurtom, da se ti zrola – pripomočki:

 • cedilo
 • valjar
 • čopič
 • pekač in papir za peko

Kruh z jogurtom, da se ti zrola – sestavine:

 • 660 g navadne bele moke (gladka, tip 500)
 • 1 navadni jogurt (180 g)
 • 1 dl toplega mleka
 • 2 dl tople vode
 • 30 g svežega kvasa
 • 1 čajna žlička soli
 • 1 čajna žlička sladkorja
 •  2 jedilni žlici olivnega olja

Kruh z jogurtom, da se ti zrola – postopek

Najprej pripravimo, stehtamo in namerimo vse potrebne sestavine. Nato pripravimo kvas. To storimo tako, da 1dl tople vode vlijemo v skodelico, vanjo nadrobimo svež kvas in dodamo čajno žličko sladkorja in čajno žličko moke. Vse skupaj zmešamo.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Skodelico postavimo na mirno mesto, kjer ni prepiha in drugih motenj, ter počakamo, da se kvas aktivira –  vzhaja (dvigne). Ta proces traja nekje 10 minut. Medtem, ko čakamo, pripravimo moko. Le-to s pomočjo cedila presejemo v posodo, v kateri bomo kruh zamesili.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Ko je moka presejana, v sredini naredimo manjšo jamico. S tem naredimo prostor preostalim sestavinam, ki jih bomo dodali.  Na rob moke dodamo sol. Paziti moramo, da se vzhajan kvas in sol ne srečata takoj, saj v tem primeru testo ne bo vzhajalo.

Nato moki (v jamico) dodamo še preostale sestavine: 1dl tople vode (1dl smo že porabili za vzhajanje kvasa), 1dl toplega mleka, 1 navadni jogurt in 2 jedilni žlici olivnega olja. V kolikor še ni, počakamo, da kvas lepo vzhaja, in ga dodamo k sestavinam, ki so že v posodi.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Vse sestavine zmešamo skupaj (v posodi).

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Ko so sestavine dobro premešane, pomokamo delovno površino in testo iz posode denemo nanjo. Tedaj z rokami zgnetemo gladko testo. Gnetemo toliko časa, da je testo gladko, brez grudic in se ne prijemlje več na naše roke in delovno površino. To dosežemo tako, da po potrebi dodajamo moko, ki jo enostavno potresemo tako po delovni površini, kot po testu.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Nato posodo, v kateri smo zamešali sestavine za kruh, na grobo očistimo (če so v njej ostali še kakšni ostanki testa), jo pomokamo in vanjo denemo testo za kruh, ki ga prav tako pomokamo. Posodo pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja (60 do 90 minut).

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Testo mora vzhajati toliko, da se podvoji.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Ko je testo vzhajano, si pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Nato pomokamo delovno površino, pripravimo valjar in vzhajano testo previdno prekucnemo na delovno površino. Z valjarjem ga narahlo razvaljamo v ovalno obliko. Testo naj bo debelo 1 – 1,5 centimetra.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Ko je testo razvaljano, ga preprosto zrolamo. Enako, kot pri ruladi ali pri potici, le da tu ni nadeva.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

V štruco zrolano testo za kruh prenesemo na pekač, pokrijemo s krpo in pustimo, da ponovno vzhaja. Vzhaja naj 1 uro.

Medtem, ko čakamo, da kruh vzhaja, si lahko pripravimo semena s katerimi želimo posuti kruh. Sama uporabljam sezam. Odlična so tudi lanena semena, ali pa različne že pripravljene mešanice semen, itd.

Nasvet
Kruh, da se ti zrola, bo odličen tudi, če ga boste potresli z naribanim sirom.

Proti koncu si pripravimo tudi nož in skodelico tople vode, čopič za mazanje.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Vklopimo električno pečico (ventilacija), in jo segrejemo na 180 stopinj Celzija.

Kruh je ta čas najbrž že vzhajal, zato ga odkrijemo, in vanj z nožem zarežemo črte (na približno 5 centimetrov).

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Nato ga s čopičem previdno in nalahno premažemo s toplo vodo. Posujemo s semeni. V mojem primeru sezamom, lahko izberete tudi drugačna semena, ali pa se odločite in semen sploh ne uporabite.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Tako, kruh je pripravljen in ga lahko damo v pečico, ki smo jo že ogreli na 180 stopinj Celzija. Kruh pečemo 35 – 40 minut.

Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pečice, in poškropimo s hladno vodo, pokrijemo s krpo in počakamo, da se ohladi.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Kruh z jogurtom, da se ti zrola je ravno pravšnja kombinacija hrustljave skorje in kot oblak mehke sredice. In takšen bo ostal tudi naslednji dan, in še naslednji … Če ga ne bo že prej zmanjkalo. Saj je tako dober, da tekne tudi sam, brez dodatkov.

Nasvet
Kruh z jogurtom vam bo odlično uspel tudi, če boste uporabili kombinacijo ostre moke in pirino polnozrnato moko. Svetujem, da uporabite razmerje: 2/3 ostre moke in 1/3 pirine polnozrnate moke.

Naj se tudi vam zrola od tega okusnega in hrustljavega kruha z jogurtom!

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 68 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

5 thoughts on “Kruh z jogurtom, da se ti zrola

 • 22. novembra 2015 pri 16:53
  Permalink

  Ojla,

  evo moj kruhek 🙂 super je, kar topi se v ustih 😉

  Rada bi pohvalila vašo stran, velikokrat dobim kakšno idejo, ki jo uporabim 🙂

  Hvala in gremo naprej

  lep pozdrav

  Brigita

 • 6. februarja 2017 pri 9:27
  Permalink

  Meni pride vedno premokro testo in moram dodajat moko – potem pa na blef sol dodajam ker drugače pride prav neokusen in pomojem na koncu ne pride tako dober kot vaš.. ali delate vi po navedenih količinah in ne rabite dodat nič moke? Drugače pa super super recepti, sem jih že kar nekaj preizkusila (na zadnje sočno skutino pito, ki je res enostavna za naredit in zelo dobra).

  • 6. februarja 2017 pri 10:27
   Permalink

   Tudi jaz moram kdaj dodati več moke. Opažam da je velika razlika ali imam trgovinsko moko ali moko z mlina. Moke so včasih različno suhe oz. različno mokre. Vem da sem enkrat dodala kar 80g moke več. spet drugič pa točno po receptu. Kar se soli tiče, četudi dodate več moke, dodajte le ščep ali dva soli več, mislim, da več ni potrebno. Sama, ko dodamo moko, soli dodatno ne dodajam, je pa res, da je odvisno od okusa.

Dodaj odgovor