Kruh z jogurtom, da se ti zrola
Print Friendly, PDF & Email

Posebnost tega kruha je v tem, da vsebuje jogurt in da je preprosto ”zrolan” v štruco in posut s semeni. Narejen je hitro, enostavno in kako je dober in mehak … njegova skorja pa je zapeljivo hrustljava … Ko boste naredili prvi ugriz, si boste želeli še. Ja, to je kruh z jogurtom, da se ti zrola!

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Kruh z jogurtom – pripomočki:

  • valjar
  • pekač v velikosti pečice in papir za peko

Kruh z jogurtom – sestavine:

  • 660 g gladke bele moke tip 500
  • 180 g navadnega jogurta (lahko čvrst ali tekoč)
  • 1 dl toplega mleka
  • 2 dl tople vode
  • 30 g svežega kvasa ali 1 zavojček (7 g) suhega
  • 11 – 12 g soli
  • 5 g sladkorja
  • 2 jedilni žlici olivnega olja

Kruh z jogurtom – postopek

Če delamo s svežim kvasom, najprej pripravimo kvasec; 1dl tople vode vlijemo v skodelico, vanjo nadrobimo svež kvas in dodamo sladkor in čajno žličko moke. Vse skupaj zmešamo in pustimo, da se kvas aktivira, to traja približno 15 minut.

Če delamo s suhim kvasom, gremo kar naprej na 2. korak.

Medtem, ko čakamo, odtehtamo moko, ki jo skozi cedilo presejemo v skledo, v kateri bomo kruh zamesili.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Moki dodamo sol, 1dl tople vode (1dl smo že porabili za vzhajanje kvasa), 1dl toplega mleka, 180 g jogurta, in 2 jedilni žlici olivnega olja. In, ko je kvas vzhajal, tudi tega.

Če delamo s suhim kvasom, enostavno vse sestavine odmerimo k moki.

Zgnetemo lepo in gladko testo. Najprej pmešamo v posodi, nato pa, če gnetemo ročno, še na kuhinjskem pultu. V kolikor imate kuhinjskega robota, naj on opravi delo namesto vas in naj gnete testo 5-10 minut.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Ko je testo lepo in gladko, ga oblikujemo v kepo in damo v posodo v kateri smo začeli z izdelavo testa ter posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo da vzhaja. Čas je pri vzhajanju lahko zelo različen, vzhaja naj tako dolgo, da bo testo dvojno naraslo. To je približno 60 minut.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Testo mora vzhajati toliko, da se podvoji.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Ko je testo vzhajano, si pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Nato pomokamo delovno površino, pripravimo valjar in vzhajano testo nežno prekucnemo na delovno površino.

Z valjarjem ga narahlo razvaljamo v ovalno obliko. Testo naj bo debelo 1 – 1,5 centimetra.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Ko je testo razvaljano, ga preprosto zrolamo. Enako, kot pri ruladi ali pri potici, le da tu ni nadeva.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

V štruco zrolano testo za kruh prenesemo na pekač, pokrijemo s krpo in pustimo, da ponovno vzhaja približno 1 uro.

Proti koncu vzhajanja si pripravimo semena s katerimi želimo posuti kruh. Sama uporabljam sezam. Odlična so tudi lanena semena, ali pa različne že pripravljene mešanice semen, itd. Kruh, da se ti zrola, bo odličen tudi, če ga boste potresli z naribanim sirom. Lahko pa ga tudi ne posujete z ničemer. Pripravimo tudi nož in skodelico tople vode, čopič za mazanje.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Vklopimo električno pečico (ventilacija), in jo segrejemo na 180 stopinj Celzija.

Vzhajan kruh odkrijemo, in vanj z nožem zarežemo črte (na približno 5 centimetrov).

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Nato ga s čopičem previdno in nalahno premažemo s toplo vodo. Posujemo s semeni.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Kruh pečemo 35 – 40 minut v že ogreti pečici , na 180 °C.

Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pečice, in nalahno poškropimo s hladno vodo, pokrijemo s krpo in počakamo, da se ohladi. Če imamo mrežico, rešetko za ohlajanje, ga lahko položimo nanjo, medtem, ko se ohlaja.

kruh-z-jogurtom-da-se-ti-zrola

Kruh z jogurtom, da se ti zrola je ravno pravšnja kombinacija hrustljave skorje in kot oblak mehke sredice. In takšen bo ostal tudi naslednji dan, in še naslednji … Če ga ne bo že prej zmanjkalo. Saj je tako dober, da tekne tudi sam, brez dodatkov.

Nasvet
Kruh z jogurtom vam bo odlično uspel tudi, če boste uporabili kombinacijo ostre moke in pirino polnozrnato moko. Svetujem, da uporabite razmerje: 2/3 ostre moke in 1/3 pirine polnozrnate moke.
Če jogurta slučajno nimate pri roki, ga lahko nadomestite s kislo smetano.

Naj se tudi vam zrola od tega okusnega in hrustljavega kruha z jogurtom! 😉

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 70 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

5 thoughts on “Kruh z jogurtom, da se ti zrola

  • 22. novembra 2015 pri 16:53
    Permalink

    Ojla,

    evo moj kruhek 🙂 super je, kar topi se v ustih 😉

    Rada bi pohvalila vašo stran, velikokrat dobim kakšno idejo, ki jo uporabim 🙂

    Hvala in gremo naprej

    lep pozdrav

    Brigita

  • 6. februarja 2017 pri 9:27
    Permalink

    Meni pride vedno premokro testo in moram dodajat moko – potem pa na blef sol dodajam ker drugače pride prav neokusen in pomojem na koncu ne pride tako dober kot vaš.. ali delate vi po navedenih količinah in ne rabite dodat nič moke? Drugače pa super super recepti, sem jih že kar nekaj preizkusila (na zadnje sočno skutino pito, ki je res enostavna za naredit in zelo dobra).

    • 6. februarja 2017 pri 10:27
      Permalink

      Tudi jaz moram kdaj dodati več moke. Opažam da je velika razlika ali imam trgovinsko moko ali moko z mlina. Moke so včasih različno suhe oz. različno mokre. Vem da sem enkrat dodala kar 80g moke več. spet drugič pa točno po receptu. Kar se soli tiče, četudi dodate več moke, dodajte le ščep ali dva soli več, mislim, da več ni potrebno. Sama, ko dodamo moko, soli dodatno ne dodajam, je pa res, da je odvisno od okusa.

Dodaj odgovor