Enostaven domač kruh
Print Friendly, PDF & Email

Zelo enostavno in v le nekaj korakih pripravljen domač kruh, ki ponuja kar nekaj možnosti. Tokrat sem naredila čebulnega iz kombinacije pirine bele moke in pšenične polnozrnate. Lahko uporabite samo pirino belo, pšenično ali pirino polnozrnato, črno ali pa navadno belo moko … V vsakem primeru bo kruh uspel in vaš dom bo napolnil vonj po sveže pečenem kruhu …

Enostaven domač kruh

Pripomočki za pripravo domačega kruha:

 • steklen pekač s pokrovom (moj je ovalen premera 20 cm in dolžine 30 cm)
 • kuhinjski robot ali mešalnik z gnetilkami

Če pekača s pokrovom nimate, si lahko pomagate z alu folijo.

Sestavine za enostaven domač kruh

Za cca. 900 g hlebec:

 • 4 dl mlačne vode
 • 1 žlica olivnega olja
 • 250 g bele pirine moke
 • 250 g pšenične polnozrnate moke
 • 7 g soli oz. po okusu
 • 1 zavojček suhega kvasa (7g) ali pol kocke (20 g) svežega kvasa
 • malo ostre moke za posip delovne površine (lahko tudi navadna gladka moka)

Po želji:

 • 3 žlice prepražene čebule
 • različna semena (1-2 žlici)

Priprava enostavnega domačega kruha

V posodo, v kateri bomo zamesili testo, najprej presejemo obe moki – 250 g pirine bele in 250 g pšenične polnozrnate. Lahko uporabite tudi katero drugo moko, celo kombinacijo več mok ali pa samo eno. Dodamo sladkor, kvas in v mojem primeru še prepraženo čebulo. Dolijemo mlačno vodo in dodamo žlico olivnega olja.

Če boste uporabili svež kvas, pred tem naredite kvasec (kvas nadrobite v majhno količino mlačne vode in počakajte, da začne delovati), ki ga dodate sestavinam v posodi.

Vse skupaj dobro zgnetemo. Jaz si pri tem pomagam kar s kuhinjskim robotom in testo gnetem cca. 10 minut, da testo začne lepo odstopati od posode. Seveda lahko testo zgnetete tudi ročno, pri čemer priporočam, da si pomagate s kuhalnico in testo prav tako gnetete (mešate) tako dolgo, da začne odstopati od sten posode (okoli 20 minut).  Nato pokrijemo s kuhinjskim servetom in pustimo, da vzhaja.

Čas vzhajanja ni vedno enak, zato naj velja, da naj vzhaja toliko časa, se se testo podvoji, približno 1 uro. Ko je testo vzhajano, vklopimo pečico, ki jo segrejemo na 200 °C (klasično) in v hladno pečico postavimo steklen pekač skupaj s pokrovko, da se segreje.

Medtem, ko se pečica in pekač segrevata, vzhajano testo za kruh zvrnemo na z ostro moko (lahko tudi navadno) pomokano delovno površino in testo z dobro pomokanimi rokami samo na hitro oblikujemo v hlebec tako, da zavihamo vse konce testa proti sredini. Obrnemo okoli in pokrijemo, ter pustimo ponovno vzhajati še za 10-15 minut. V tem času se bo tudi pekač v pečici dodobra segrel.

Ko je oblikovan hlebec nekoliko vzhajal in sta se pečica in pekač v njej dobro segrela, previdno vzamemo pekač iz pečice, ga odkrijemo in vanj položimo hlebec kruha. Pokrijemo nazaj in damo v pečico, kateri temperaturo sedaj znižamo na 180 °C (klasično) in pokrito pečemo 20 minut. Po tem času pekač s kruhom odkrijemo, zmanjšamo temperaturo na 170 °C in pečemo še 20 – 25 minut.

Mazanje pekača z maščobo ali polaganje papirja za peko vanj ni potrebno, saj testo ob stiku z vročim pekačem takoj zakrkne in se ne prime. Pomembno je le, da je pekač res dobro segret.

Ko je kruh pečen, ga zvrnemo iz pekača (lepo zdrsne ven, brez skrbi), ga zavijemo v čisto kuhinjsko krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem) in domač kruh pustimo na rešetki, da se počasi ohlaja.

Hladnega razrežemo in ponudimo.

Naj vam tekne!

Ljubitelje domačega kruha vabim, da poskusite tudi:

Enostaven domač kruh

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor