Odličen domač kruh
Print Friendly, PDF & Email

Domač kruh po tem receptu ni le mehak in topeč se v ustih od znotraj, na zunaj pa hrustljav, ampak je tudi zelo enostavno pripravljen. Za povrh se ne drobi in tudi svež ostane nekaj dni. Tekne kar sam, tako dober je. In čisto vsakič bo uspel.

Odličen domač kruh

Pripomočki za domač kruh

 • pekač za kruh v višjim robom (moj je ovalen, velikosti 20*30 cm)
 • čopič za mazanje
 • kuhinjski robot ali električni mešalnik
 • mrežica za ohlajanje

Sestavine za domač kruh

Za okoli 1,2 kg kruha:

 • 550 ml mlačne vode
 • 5 žlic olivnega olja
 • 1 zavojček suhega kvasa (7 g)
 • 10-11 g soli oz. po okusu
 • pol čajne žličke sladkorja (cca. 5 g)
 • 800 g gladke bele moke

In še:

 • malo ostre moke za posip delovne površine
 • malo tople vode za premaz
 • malo olja za premaz pekača

Navadno belo moko lahko nadomestite tudi s katero drugo ali jo kombinirate.

Priprava domačega kruha

V posodo kuhinjskega robota odmerimo sestavine: 550 ml mlačne vode, 5 žlic olivnega olja, 1 zavojček kvasa, 10-11 g soli, pol čajne žličke sladkorja. Posodo že lahko vstavimo v robota in ga vključimo, da jih premeša. Medtem odtehtamo 800 g gladke bele moke, ki jo nato postopno, kot bi delali npr. biskvit žlico po žlico med stalnim mešanjem dodajamo ostalim sestavinam, ki so že v posodi.

Odličen domač kruh

Po tem, ko smo dodali vso moko in se je ta vmešala, pustimo, da se vse skupaj meša in gnete še 20 minut (pri tem nikoli ne gledam na uro, včasih mine tudi 25-30 minut, nič zato). Testo mora postati lepo, gladko, nekoliko svetleče se in odstopa od sten posode. Odstranimo gnetilke, testo s silikonsko lopatko postrgamo s sten, kjer je potrebno in posodo pokrijemo s kuhinjskim servetom ali pa čez damo prozorno folijo za živila. Pustimo, da testo za domač kruh vzhaja tako dolgo, da se podvoji (približno 1 uro, včasih več, včasih manj).

Odličen domač kruh

Po tem, ko je testo vzhajalo, z ostro moko (lahko tudi navadno, a meni je veliko lažje oblikovanje na ostri) posujemo delovno površino, pekač pa dobro premažemo z oljem (tudi po stenah).

Odličen domač kruh

Na pomokano površino damo vzhajano testo, pri tem, ko testo dajemo z posode, si lahko pomagamo s strgalom za testo, silikonsko lopatko ali podobnim pripomočkom.

Testo samo na hitro oblikujemo tako, da vse zunanje robove, zavihamo navzgor proti sredini in tako oblikujemo hlebček. Ker je testo nekoliko bolj hidrirano (‘mokro’), si pri oblikovanju poleg moke lahko pomagamo tudi tako, da so naše dlani nekoliko vlažne.
Morda se vam bo prvič zdelo malo težje, naslednjič, pa boste že imeli občutek.

Odličen domač kruh

Po tem, ko je oblikovan, hlebček privzdignemo, obrnemo okoli in ga položimo v pekač. Pekač pokrijemo (jaz si pomagam kar s pokrovom pekača, vi če ga nimate, lahko pekač enostavno pokrijete s krpo ali pvc folijo za živila in pustimo, da ponovno vzhaja še 15 – 20 minut.

Odličen domač kruh

Pečico vklopimo na 180 °C (ventilacija, če boste pekli brez ventilacije na 190 – 200 °C) in počakamo, da se segreje. Ko je pečica segreta, v manjšo skodelico nalijemo toplo vodo (ne vročo!) in s pomočjo čopiča nežno premažemo vzhajan kruh v pekaču. Potisnemo v pečico in pečemo 30 minut.

Odličen domač kruh

Po 30 minutah peke, previdno izvlečemo pekač in kruh ponovno premažemo z vodo po celi površini. Zmanjšamo temperaturo pečice na 160 °C (ventilacija, brez ventilacije na 170 – 180 °C) in domač kruh pečemo še 40 minut.

Odličen domač kruh

Ko je kruh pečen, ga s pomočjo čiste kuhinjske krpe vzamemo iz pekača (če smo pekač dobro namazali, lepo zdrsne ven), ga zavijemo v krpo in postavimo na rešetko za ohlajanje, da se počasi in enakomerno ohladi z vseh strani.

Odličen domač kruh

Uživajte v rezini zares odličnega domačega kruha.

Odličen domač kruh

Naj tekne!

Odličen domač kruh

Poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor