Veganski kruhovi cmoki
Izredno okusni veganski kruhovi cmoki, pripravljeni brez nepotrebnega kompliciranja, so odlična priloga veganskemu golažu. Super se podajo tudi h gobovi omaki, dušenemu rdečemu zelju in gostim enolončnicam iz leče. V dobro zaprti posodi jih lahko hranimo v hladilniku do 3 dni.
Veganski kruhovi cmoki – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Veganski kruhovi cmoki – sestavine:
(za vsaj 10 cmokov)
- 500 g vsaj en dan starega polnozrnatega kruha
- 125 g čebule
- 5 jedilnih žlic olja
- 2 večja stroka česna
- 1 zvrhana jedilna žlica nasekljanega peteršilja
- 2 zvrhani jedilni žlici zmletih lanenih semen
- 0,5 dl vode
- 2 dl ovsenega mleka
- 1 čajna žlička soli
- malo popra
- malo muškatnega oreščka
Veganski kruhovi cmoki – priprava:
Vsaj en dan star kruh drobno natrgamo oz. narežemo na čim bolj drobne kocke. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem zlato-rjavo prepražimo čebulo. Zmleta lanena semena zmešamo z vodo in pustimo stati vsaj 10 minut, da se zgosti. V primerno veliko posodo damo kruh, prepraženo čebulo, lanena semena z vodo, česen, peteršilj, sol, poper in muškatni orešček. Premešamo. Prilijemo 2 dl ovsenega mleka in ponovno premešamo. Dobimo maso, ki se lepo sprijema, tako da lahko iz nje oblikujemo lepe kroglice težke 70-75 g. Določene vrste kruha so bolj suhe, tako da v tem primeru počasi dodajamo še malo tekočine, dokler masa ne dobi želene konsistence. Iz tako pripravljene mase oblikujemo kroglice, ki jih odlagamo na s peki papirjem obložen pekač.
Navadno pečico segrejemo na 180 °C. Cmoke pečemo 35 minut na srednji rešetki.
Uživajte v okusih!