Ajdov kruh
Print Friendly, PDF & Email

Ajdov kruh po tem receptu je enostavno pripravljen, ima hrustljavo skorjo v notranjosti pa je mehak. Okus ajde vsekakor poskrbi za poseben okus kruha, zato, če ste ljubitelji ajdovega kruha, le zavihajte rokave, zamesite testo in uživajte v mehkobi in okusu domačega ajdovega kruha. Po želji v ajdov kruh lahko vmešate tudi nekaj orehovih jedrc, ki bodo še bolj prišla do izraza, če jih boste pred tem na suho popražili v ponvi.

Pripomočki za ajdov kruh

  • pekač, ki pride s pečico ali drug poljuben pekač

Sestavine za ajdov kruh

  • 300 g ajdove moke
  • 850 g bele gladke moke tip 500
  • 42 g suhega kvasa ali 2 zavojčka (2x 7g) suhega kvasa
  • 2 čajni žlički soli oz. po okusu
  • 8 dl vode

Priprava ajdovega kruha

Najprej v skledo presejemo 300 g ajdove moke. Približno 2,5 dl vode, ki jo odvzamemo od celote, zavremo in z njo poparimo ajdovo moko (prelijemo čeznjo in pomešamo s kuhalnico).  Pustimo ob strani, da se ohladi.

Medtem v skodelico nadrobimo svež kvas, dodamo malo mlačne vode (ki jo prav tako odvzamemo od celote), žličko bele moke, premešamo in pustimo, da kvas začne delovati in dobimo kvasec. Ta proces traja nekje 5-10 minut, lahko tudi dlje, odvisno od kvasa in pogojev. Če imamo suh kvas ta korak izpustimo.

Medtem, ko čakamo, da kvasec vzhaja, k ajdovi moki dodamo sol in presejemo 850 g gladke bele moke. Če imamo suh kvas ga vsujemo na moko, sicer pa vsem sestavinam dodamo kvasec in preostalo vodo.

Zgnetemo testo. Najprej ga premešamo kar s kuhalnico, nato z rokami, na koncu ga prekucnemo na delovno površino, ki jo nekoliko pomokamo in oblikujemo kepo testa.

Testo damo v pomokano skledo, ga pomokamo še po površini in pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo vzhajati približno eno uro oziroma tako dolgo, da se volumen testa poveča za dvakrat.

Po tem, ko je testo vzhajalo, ga prekucnemo na pomokano površino in oblikujemo hlebec. Sama ga oblikujem tako, da testo nekoliko sploščim, potem pa zaprem, kot bi želela narediti mošnjiček. Seveda ga lahko oblikujete po svoje, kakor vam je lažje.  Oblikovan hlebec položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Ponovno pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še kakšne pol ure, da se volumen testa podvoji.

Ajdov kruh

Vzhajan hlebec z nožem nekajkrat zarežemo po površini, nato pa ga postavimo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 200 °C (ventilacija) in takoj zmanjšamo temperaturo na 180 °C (vetnilacija) in ajdov kruh pečemo 40-45 minut.

Ajdov kruh

Pečen hlebec zavijemo v čisto kuhinjsko krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem) in ga pustimo (najbolje, da na rešetki), da se počasi ohladi.

Naj vam tekne!

Ljubitelji ajdovega kruha poskusite še recept za 100 % ajdov kruh brez kvasa. 

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 3.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor