Mlečne žemlje
Print Friendly, PDF & Email

Lahko bi jim rekla tudi ”ta dobre” žemlje. Mlečne žemlje po tem receptu so hitro in enostavno pripravljene (z izjemo čakanja, da testo vzhaja), s hrustljavo skorjo in mehko sredico, ki se kar topi v ustih. Tako dobre, da teknejo kar same, so pa tudi odlična osnova sendvičem in namazom. Pa kar zavihajmo rokave in specimo te izvrstne žemljice.

mlečne žemlje

Pripomočki za mlečne žemlje

  • pekač v velikosti pečice
  • kuhalnica z ožjim ročajem
  • kuhinjski robot (lahko mesimo tudi ročno)

Sestavine za mlečne žemlje

Za 8 – 12 žemelj:

  • 370 g gladke bele moke
  • 280 ml mlačnega mleka
  • 1 zavojček suhega kvasa (7 g) ali pol kocke svežega (21 g)
  • 50 ml olja (olivno, sončnično, … )
  • 3-4 g sladkorja
  • 6-7 g soli oz. po okusu

Priprava mlečnih žemelj

Mleko v kozici segrejemo do mlačnega. Medtem v posodo, v kateri bomo zamesili, odtehtamo 370 g gladke bele moke, dodamo 50 ml olja in 1 zavojček suhega kvasa. Dodamo še 3-4 g sladkorja in 6-7 g soli. Prilijemo mlačno mleko in zgnetemo testo. Testo gnetemo vsaj 5-10 minut. Testo je nekoliko bolj hidrirano, a se lepo odlepi od posode. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da vzhaja približno eno uro oziroma tako dolgo, da se njegov volumen podvoji.

Če imate svež kvas, najprej naredite kvasec (v mlačno mleko nadrobite kvas, dodajte sladkor, žličko moke in premešajte), pustite približno 10 minut, da se kvas aktivira in ga nato dodajte k ostalim sestavinam v posodi in zgnetite testo.

Mlečne žemlje

Ko je testo vzhajalo, ga denemo na pomokano površino in oblikujemo daljši svaljek. Sedaj testo razdelimo na več približno enakih delov (lahko jih tudi tehtate). Dobili boste med 8 in 12 delov, odvisno kako velike žemlje želite oblikovati.

mlečne žemlje

Vsak del testa na delovnem pultu z dlanjo najprej oblikujemo v kroglico, ki jo nato z dlanjo nekoliko sploščimo in oblikujemo v žemljo. Vzamemo kuhalnico, ki naj ima ozek ročaj. Ročaj dobro naoljimo in z njim pritisnemo po sredini žemlje, da ustvarimo značilen videz žemlje.

mlečne žemlje

Tako oblikovane žemlje polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da počivajo 10 minut oziroma tako dolgo, da se pečica, ki jo sedaj vklopimo, segreje na 170 °C (ventilacija).

mlečne žemlje

Preden mlečne žemlje potisnemo v pečico, jih s pomočjo čopiča premažemo z mlačno vodo (lahko tudi mlekom sobne temperature). Pečemo jih v ogreti pečici, na 170 °C (ventilacija) 20 – 25 minut, odvisno kako zapečene želimo.

mlečne žemlje

Pečene pustimo nekaj minut na pekaču, nato jih preložimo na rešetko za ohlajanje in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo, da se povsem ohladijo.

mlečne žemlje

Uživajte v okusu in mehkobi domačih mlečnih žemelj.

Poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor