Prigrizek s cvetačo
Zanimiva uporaba cvetače je bila vzrok temu, da sem naredila te slastne prigrizke, ki jih lahko pripravimo poleg jedi na žlico, kot prilogo pri kosilu. Lahko pa jih postrežemo kot samostojen, slan prigrizek. Glavna sestavina je cvetača, ki jo povežemo z jajci in sirom. Na vrh pa lahko položimo sestavine, ki so nam všeč. Ni nujno da je to salama, kot sem naredila sama, lahko je slan filet, sušeni paradižniki, brie sir….
Pripomočki za pripravo prigrizka s cvetačo
- sekljalnik
- kolesce za razrez (lahko običajen nož)
- pekač, ki pride s pečico
Sestavine za pripravo prigrizka s cvetačo
za 12 koščkov
za podlago
- 250 g cvetače
- 3 jajca
- 60 g parmezana
- 60 g emental sira
- 2 žlici krušnih drobtin
- sol
- poper
- sladka paprika
za oblogo
- ogrska salama
- srednje pekoča taco omaka
- olive
Postopek priprave prigrizka s cvetačo
Postopek priprave prigrizka s cvetačo pričnemo tako, da glavo cvetače dobro splaknemo pod vodo, nato pa jo natržemo na majhne cvetove. Položimo jo v sekljalnik in zmeljemo v zrnasto osnovno. Razžvrkljamo tri jajca in naribamo obe vrsti sira in premešamo. Vse sestavine zmešamo skupaj, sira vzamemo samo polovico, polovico bomo potrebovali kasneje, dodamo dve žlici krušnih drobtin, ter obložimo pekač s peki papirjem. Maso razporedimo v obliki pravokotnika.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pladenj iz pečice in ga postavimo na primerno podlago, saj je vroč. S pomočjo peki papirja predenemo cvetačno podlago na delovno površino in prekrijemo z drugo plastjo peki papirja. Obrnemo naokrog. Odlepimo peki papir, na katerem se je podlaga pekla.
Potrosimo s preostalo polovico sira, položimo salamo, taco omako in olive. Ko so vse sestavine položene, prerežemo s kolescem za razrez na porcije. Pladenj ponovno postavimo v pečico za nadaljnjih 20 minut.
Po tem času je prigrizek s cvetačo pripravljen. Lahko se ga je toplega, lahko hladnega. Naj tekne!