Dober domač polbel kruh
Print Friendly, PDF & Email

Rada pečem kruh. Vsakič malo drugačnega, a vedno dobrega. Domač polbel kruh je enostavno pripravljen, zelo mehak, njegova skorja pa hrustljava. Pri rezanju se ne drobi, svež ostane nekaj dni. Pri uporabi moke raje kot na kupljeno v trgovini, prisegam na moko z mlina.

domač polbel kruhPripomočki za polbel kruh

  • pekač, ki pride s pečico ali primerno velik pekač s pokrovom (steklen ali litoželezen)
  • kuhinjski robot (lahko mesimo tudi ročno)

Sestavine za polbel kruh

Za cca. 1 kg kruha:

  • 500 g polbele moke
  • 350 ml mlačne vode
  • 50 ml olja
  • 1 zavojček suhega kvasa
  • 3 g sladkorja
  • 8-10 g soli

Priprava polbelega hlebca

V posodo, v kateri bomo zamesili, presejemo 500 g polbele moke, kateri dodamo preostale sestavine.
Če kruh pečemo s svežim kvasom, uporabimo 20 g svežega kvasa, ki ga nadrobimo v jamico, ki smo jo naredili v presejani moki in dolijemo nekaj mlačne vode ter pustimo 10-15 minut, da se kvas aktivira, nato enako, dodamo vse sestavine. Pri suhem kvasu ta korak ni potreben.

Dober domač polbel kruh

Iz sestavin zamesimo gladko voljno testo, ki je sicer nekoliko bolj mokro in lepljivo, a se ne prijemlje sten posode. Če mesimo z robotom, testo gnetemo približno 20 – 25 minut, če gnetemo ročno, se čas nekoliko podaljša, predlagam tudi, da za začetek gnetete v posodi in si pri tem pomagate z leseno kuhalnico.

Dober domač polbel kruh

Testo pokrijemo in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno količino. Čas vzhajanja je relativen in je odvisen od kvasa, temperature prostora, … okvirno pa testo za to potrebuje približno eno uro.

Po tem času testo zvrnemo na pomokano površino.

Dober domač polbel kruh

Pričnemo z oblikovanjem hlebčka. Samega testa ne gnetemo več, ga pa s prepogibanjem strani navznoter oblikujemo. Po tem, ko smo navznoter prepognili oz. privzdignili vse stranice, hlebček obrnemo na pravo stran.

Dober domač polbel kruh

Oblikovan hlebec položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Če pekača s pokrovom nimate, uporabite klasičen pekač. Pravzaprav je vseeno katero opcijo boste izbrali.

Hlebec pustimo še nekaj časa vzhajati (cca. 15 minut), medtem pa segrejemo pečico.
Če bomo kruh pekli v pokritem pekaču, jo segrejemo na 200 °C (ventilacija), če na navadnem na 180 °C (ventilacija).

domač polbel kruh

Pokrit kruh najprej 15 pečemo na 200 °C, nato temperaturo zmanjšamo na 180 °C, pekač odkrijemo in kruh pečemo še 25 minut. Če pečemo na navadnem pekaču (kruh pred peko lahko poljubno zarežemo), kruh pečemo na isti temperaturi ves čas (40 minut). Glede na moč pečice lahko v obeh primerih čas peke podaljšamo za do največ 5 minut.

Pečenega vzamemo iz pekača in položimo na rešetko za ohlajanje, pred tem ga zavijemo v čisto kuhinjsko krpo (če želimo tršo skorjo, tega ne storimo).

domač polbel kruh

Ohlajen domač polbel kruh narežemo in ponudimo kot vsak drug kruh ob narezkih, namazih, … Ali par tako, saj svež kruh najbolj tekne kar sam.

domač polbel kruh

Vse, ki prisegate na domač kruh vabim, da preizkusite tudi:

domač polbel kruhDober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor