Pirin kruh
Pirin kruh po tem receptu je zelo rahel in mehak, pripravljen iz kombinacije pirine polnozrnate in pirine bele moke. Dodala sem mu še nekaj semen, ki pa niso nujna. Odličen je tudi s prepraženo čebulo. Priprava je povsem enostavna, zato le zavihamo rokave, naj dom preplavi vonj po sveže pečenem kruhu …
Pripomočki za pirin kruh
- kuhinjski robot z gnetilkami (ni nujno)
- košarica za vzhajanje (tudi ni obvezna)
- pekač v velikosti pečice ali drug poljuben pekač za peko kruha
Sestavine za pirin kruh
Za cca. 1 kg hlebček:
- 400 g pirine bele moke
- 200 g pirine polnozrnate moke
- 400 ml mlačne vode
- 30 ml olja (olivno, sončnično, … po želji)
- 1 zavojček suhega kvasa (7 g)
- 3-4 g sladkorja
- 8-10 g soli oz. po okusu
- po želji in okusu še: semena za kruh, prepražena čebula
Priprava pirinega kruha
V posodo, v kateri bomo zamesili, odmerimo vse sestavine za pirin kruh: 400 g pirine bele, 200 g pirine polnozrnate moke, 400 ml mlačne vode, 30 ml olja (jaz uporabim olivnega, lahko je tudi drugo rastlinsko olje), 1 zavojček suhega kvasa, 3-4 g sladkorja in 8-10 g soli. Tokrat sem mu dodala še 4-5 žlic mešanice semen za kruh, odličen je tudi s čebulo (uporabim kupljeno, že prepraženo čebulo, cca. 50 – 70 g).
Vse skupaj z robotom ali pa na roke dobro pregnetemo. Če gnetemo s pomočjo robota, testo gnetemo cca. 15 minut, lahko tudi dlje, manj pa ne. Če testo zgnetemo na roke, se čas podaljša za kakšnih 5 minut.
Dobimo lepo, gladko testo, ki se ne prijemlje sten posode ali dlani, čeprav je na otip malenkost lepljivo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in testo vzhajamo tako dolgo, da podvoji svoj volumen.
Ko je testo vzhajalo, si pripravimo delovno površino, ki jo rahlo pomokamo in nanjo zvrnemo vzhajano testo, ki ga oblikujemo v hlebec ali štruco. Sama ga oblikujem tako, da ga rahlo sploščim, nato pa s prekrivanjem testa (gobove zaviham proti sredini) oblikujem kruh).
Oblikovan hlebec bodisi položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko – v tem primeru ga postavimo na pekač obrnjenega na pravo stran; ali pa damo hlebček vzhajati v košaro za vzhajanje kruha, ki so jo pred tem dobro pomokali – v tem primeru hlebec v košaro poližimo na glavo. Pokrijemo in pustimo vzhajati še kakšnih 10 – 15 minut. Medtem segrejemo pečico na 170 °C (ventilacija; če pečete brez nje, jo segrejte na 185 – 190 °C).
Če smo kruh vzhajali v košari, ga nežno zvrnemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pred peko kruh poljubno zarežemo. Potisnemo v pečico, ki se je medtem že segrela na 170 °C (ventilacija) in pečemo 40 – 45 minut.
Pečen kruh položimo na rešetko za ohlajanje in ga zavijemo v čisto kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi. Ohlajenega režemo na poljubne rezine. Kruh hranimo v posodi primerni za shranjevanje kruha ali v bombažni vrečki, da se ne izsuši.
Naj vam tekne!
Tisti, ki prisegate na domač kruh poskusite tudi:
- odličen domači kruh,
- kruh z jogurtom (zrolanček),
- čebulni kruh z jogurtom,
- pirin kruh s kefirjem,
- 100 % ajdov kruh brez kvasa,
- enostaven 100 % ržen kruh,
- ajdov kruh,
- enostaven domač kruh,
- mlečne žemlje,
- odličen domač bel kruh.