Odličen krompirjev kruh
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjev kruh je nekaj posebnega in kdor ga je že poizkusil ve, da je to res odličen kruh. Izjemno mehak, rahel, ob rezanju se ne drobi in svež ostane kar nekaj dni. Ko nam ostane kaj pire krompirja, ali v kockah kuhanega krompirja se običajno spomnimo na krompirjeve svaljke in krompir recikliramo tako. Naslednjič predlagam, da spečete krompirjev kruh. Ali pa krompir skuhate kar z namenom. Ne bo vam žal. Zares je odličen in verjamem, da ga boste spekli večkrat.

Tudi če ga zamrznemo, je potem odtaljen kot svež.

Odličen krompirjev kruh

Krompirjev kruh običajno pečem po občutku, a tokrat sem se potrudila in nekaj hlebcev spekla z tehtanjem in zapisovanjem sestavin in sedaj ta recept delim z vami.

Pripomočki za krompirjev kruh

  • košara za vzhajanje (ni obvezna)
  • pekač v velikosti pečice ali drug primeren pekač
  • kuhinjski mešalnik

Sestavine za krompirjev kruh

Za cca. 1 kg hleb

  • 300 g krompirja (tehtamo olupljenega)
  • 530 g gladke moke
  • 250 ml mlačne vode
  • 50 ml olja (olivno, sončnično, …)
  • 10 g soli oz. po okusu
  • 3 – 4 g sladkorja
  • 1 zavojček suhega kvasa (7 g)

Priprava krompirjevega kruha

Krompir olupimo (tehtamo olupljenega), umijemo in narežemo na majhne koščke, ki jih damo v posodo za kuhanje, dolijemo toliko vode, da je krompir prekrit, pokrijemo posodo in postavimo na štedilnik, ko zavre, zmanjšamo temperaturo in ob zmernem vrenju kuhamo 15 – 20 minut (čas kuhanja je odvisen tudi od vrste krompirja). Če imamo ostanke pireja, enostavno odmerimo 300 g pireja.

Odličen krompirjev kruh

Ko je krompir kuhan, ga stresemo na cedilo in pustimo, da se krompir ohladi vsaj do mlačnega (lahko tudi povsem hladnega) in voda dobro odteče. Potem krompir dobro pretlačimo – kot bi delali pire.

K pretlačenemu krompirju dodamo še: 530 g gladke moke, 250 ml mlačne vode, 50 ml olja, 10 g soli oziroma sol po okusu, 3-4 g sladkorja in en zavojček suhega kvasa. Vse sestavine dobro zgnetemo, najlažje s pomočjo kuhinjskega robota. Testo gnetemo 20 – 25  minut. Dobljeno testo je malce bolj mokro.

S čisto kuhinjsko krpo pokrijemo posodo s testom in pustimo, da vzhaja. Čas vzhajanja je relativen, zato raje kot na uro, opazujte testo. Jaz ga običajno preverim nekje po 30-40 minutah. Testo mora narasti na svojo dvojno količino.

Odličen krompirjev kruh

Ko je testo vzhajalo, si pripravimo košarico za vzhajanje kruha, ki jo dobro pomokamo (jaz za to najraje uporabim ostro moko, lahko pa je tudi gladka). Pomokamo si tudi delovno površino na katero stresemo vzhajano testo (pomagamo si s strgalom ali silikonsko kuhinjsko lopatko.

Odličen krompirjev kruh

S pomokanimi rokami na hitro oblikujemo hlebček tako, da zunanje robove privihamo navzgor proti sredini.

Odličen krompirjev kruh

Hlebček obrnemo okoli in ga še malo pogladimo, oblikujemo s pomokanimi rokami.

Odličen krompirjev kruh

Če bomo hlebček pred peko vzhajali v košari, ga obrnjenega narobe položimo vanjo in pokrijemo s krpo in ga pustimo, da vzhaja še kakšnih 15-20 minut. Medtem lahko segrejemo pečico 170 °C (ventilacija, če boste pekli brez ventilacije, jo segrejte na 190 °C).

Če bomo hlebček vzhajali na navadnem pekaču, obloženem s papirjem za peko, ga nanj položimo pravilno obrnjenega in pokrijemo. Enako storimo, če bomo kruh pekli v kateremkoli drugem, primernem pekaču.

Odličen krompirjev kruh

Ko je pečica segreta in je hlebček že malo vzhajal, ga previdno iz košarice stresemo na pekač in poljubno zarežemo. Če ga ne zarežemo, nič hudega, bo skorja sama počila na poljubnih mestih. Pekač s kruhom potisnemo v že ogreto pečico in ga pečemo 40 minut na 170 °C (ventilacija).

Odličen krompirjev kruh

Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga zavijemo v čisto kuhinjsko krpo in postavimo na rešetko za ohlajanje. Počakamo, da se povsem ohladi. Če imate radi trdo skorjo, kruha ne zavijajte v krpo, ampak ga odkritega postavite na rešetko za ohlajanje.

Odličen krompirjev kruh

Ko je kruh ohlajen, ga narežemo in postrežemo. Tekne skupaj z različnimi sladkimi in slanimi namazi, kot tudi ob narezku, enolončnicah, … ali pa kar sam, tako zelo dober je!

Odličen krompirjev kruh

Ljubitelji domačega kruha, poskusite tudi:

Odličen krompirjev kruh

Namazan, obložen ali ne – v vsakem primeru naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor