Odličen krompirjev kruh
Krompirjev kruh je nekaj posebnega in kdor ga je že poizkusil ve, da je to res odličen kruh. Izjemno mehak, rahel, ob rezanju se ne drobi in svež ostane kar nekaj dni. Ko nam ostane kaj pire krompirja, ali v kockah kuhanega krompirja se običajno spomnimo na krompirjeve svaljke in krompir recikliramo tako. Naslednjič predlagam, da spečete krompirjev kruh. Ali pa krompir skuhate kar z namenom. Ne bo vam žal. Zares je odličen in verjamem, da ga boste spekli večkrat.
Tudi če ga zamrznemo, je potem odtaljen kot svež.
Krompirjev kruh običajno pečem po občutku, a tokrat sem se potrudila in nekaj hlebcev spekla z tehtanjem in zapisovanjem sestavin in sedaj ta recept delim z vami.
Pripomočki za krompirjev kruh
- košara za vzhajanje (ni obvezna)
- pekač v velikosti pečice ali drug primeren pekač
- kuhinjski mešalnik
Sestavine za krompirjev kruh
Za cca. 1 kg hleb
- 300 g krompirja (tehtamo olupljenega)
- 530 g gladke moke
- 250 ml mlačne vode
- 50 ml olja (olivno, sončnično, …)
- 10 g soli oz. po okusu
- 3 – 4 g sladkorja
- 1 zavojček suhega kvasa (7 g)
Priprava krompirjevega kruha
Krompir olupimo (tehtamo olupljenega), umijemo in narežemo na majhne koščke, ki jih damo v posodo za kuhanje, dolijemo toliko vode, da je krompir prekrit, pokrijemo posodo in postavimo na štedilnik, ko zavre, zmanjšamo temperaturo in ob zmernem vrenju kuhamo 15 – 20 minut (čas kuhanja je odvisen tudi od vrste krompirja). Če imamo ostanke pireja, enostavno odmerimo 300 g pireja.
Ko je krompir kuhan, ga stresemo na cedilo in pustimo, da se krompir ohladi vsaj do mlačnega (lahko tudi povsem hladnega) in voda dobro odteče. Potem krompir dobro pretlačimo – kot bi delali pire.
K pretlačenemu krompirju dodamo še: 530 g gladke moke, 250 ml mlačne vode, 50 ml olja, 10 g soli oziroma sol po okusu, 3-4 g sladkorja in en zavojček suhega kvasa. Vse sestavine dobro zgnetemo, najlažje s pomočjo kuhinjskega robota. Testo gnetemo 20 – 25 minut. Dobljeno testo je malce bolj mokro.
S čisto kuhinjsko krpo pokrijemo posodo s testom in pustimo, da vzhaja. Čas vzhajanja je relativen, zato raje kot na uro, opazujte testo. Jaz ga običajno preverim nekje po 30-40 minutah. Testo mora narasti na svojo dvojno količino.
Ko je testo vzhajalo, si pripravimo košarico za vzhajanje kruha, ki jo dobro pomokamo (jaz za to najraje uporabim ostro moko, lahko pa je tudi gladka). Pomokamo si tudi delovno površino na katero stresemo vzhajano testo (pomagamo si s strgalom ali silikonsko kuhinjsko lopatko.
S pomokanimi rokami na hitro oblikujemo hlebček tako, da zunanje robove privihamo navzgor proti sredini.
Hlebček obrnemo okoli in ga še malo pogladimo, oblikujemo s pomokanimi rokami.
Če bomo hlebček pred peko vzhajali v košari, ga obrnjenega narobe položimo vanjo in pokrijemo s krpo in ga pustimo, da vzhaja še kakšnih 15-20 minut. Medtem lahko segrejemo pečico 170 °C (ventilacija, če boste pekli brez ventilacije, jo segrejte na 190 °C).
Če bomo hlebček vzhajali na navadnem pekaču, obloženem s papirjem za peko, ga nanj položimo pravilno obrnjenega in pokrijemo. Enako storimo, če bomo kruh pekli v kateremkoli drugem, primernem pekaču.
Ko je pečica segreta in je hlebček že malo vzhajal, ga previdno iz košarice stresemo na pekač in poljubno zarežemo. Če ga ne zarežemo, nič hudega, bo skorja sama počila na poljubnih mestih. Pekač s kruhom potisnemo v že ogreto pečico in ga pečemo 40 minut na 170 °C (ventilacija).
Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga zavijemo v čisto kuhinjsko krpo in postavimo na rešetko za ohlajanje. Počakamo, da se povsem ohladi. Če imate radi trdo skorjo, kruha ne zavijajte v krpo, ampak ga odkritega postavite na rešetko za ohlajanje.
Ko je kruh ohlajen, ga narežemo in postrežemo. Tekne skupaj z različnimi sladkimi in slanimi namazi, kot tudi ob narezku, enolončnicah, … ali pa kar sam, tako zelo dober je!
Ljubitelji domačega kruha, poskusite tudi:
- pirin kruh,
- kruh po Beštrovo,
- odličen domači kruh,
- kruh z jogurtom (zrolanček),
- čebulni kruh z jogurtom,
- pirin kruh s kefirjem,
- 100 % ajdov kruh brez kvasa,
- ajdov kruh,
- mlečne žemlje,
- odličen domač bel kruh.
Namazan, obložen ali ne – v vsakem primeru naj vam tekne!