Sesekljani zrezki – polpeti
Sesekljani zrezki so zelo okusni, zaradi dodanega kruha in jajc, so tudi rahli, lahko jih ponudimo za kosilo ali večerjo, primerni so za starejše, kot tudi za otroke, saj ne vsebujejo ostrih začimb. Priprava sesekljanih zrezkov je posebno dobrodošla takrat, ko imamo na zalogi manjšo količino mletega mesa in si z dodatki kruha in jajc količino povečamo in tako spečemo potrebno količino sesekljanih zrezkov.
Sesekljani zrezki – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Sesekljani zrezki – sestavine
Za dve osebi:
- 300 g mešanega mletega mesa
- 100 g na drobno narezane čebule
- 3 stroki na drobno narezanega česna
- 50 g na kocke narezanega belega kruha ali žemlje
- 100 ml mleka
- 2 jajci
- 1 žlica na drobno narezanega drobnjaka ali peteršilja (svežega ali zamrznjenega)
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1 žlica mokre ali suhe jušne zelenjave
- 1 žlica sončničnega olja
- morska sol po okusu
Sesekljani zrezki – postopek priprave
Najprej na olju prepražimo čebulo in česen, toliko da zadiši in da čebula rahlo porumeni, ko je čebula prepražena, jo prestavimo v skodelo, da se hitreje ohladi. Kruh narežemo na kocke in namočimo v mleku.
V skledo damo mleto mešano meso, mu dodamo kruh, ki smo ga namočili v mleku, prepraženo čebulo in česen, jajci, drobnjak ali peteršilj, vse dobro premešamo, nato dodamo še papriko in jušno zelenjavo in sol ter ponovno premešamo. Premešano maso pustimo stati uro ali dve, da se okusi prepojijo.
Velikost polpetov si lahko prilagodimo sami, lahko pa si pomagamo s kovinskim modelom za izrezovanje krofov in tako si pripravimo zrezke, ki so enake velikosti. Zrezke pečemo na zmernem ognju po obeh straneh v ponvi, ki smo jo premazali z oljem, čas pečenja je 15 do 20 minut, čas pečenja je odvisen tudi od debeline polpetov.
Za dekoracijo lahko uporabimo različno sezonsko zelenjavo, kar imamo pač trenutno na vrtu ali v hladilniku, vse je odvisno od naše iznajdljivosti, da pripravimo že tako okusen obrok, tudi zanimiv in zapeljiv.
Kuharica v kuhinji mora biti vedno prilagodljiva. Lučka Glaser
Za toplo predjed pa lahko ponudimo tudi različne juhe
- Kašasta juha iz hokaido buče in zelja.
- Bučna juha z maslom.
- Melisina juha z bučko.
- Čemaževa juha s smetano.
- Česnova juha s krompirjem in korenčkom.
- Krompir na župi (juhi).
- Krompirjeva kremna juha.
- Kremna juha z jurčki in kislo smetano.
- Ohrovtova juha z zakuho.
- Špargljeva kremna juha s krompirjem.