Čemaževa juha s smetano
Print Friendly, PDF & Email

Čemaževa juha s smetano je rahlo pikantna, vendar ne preveč. Vsekakor pa je okusna, žametno kremasta in zagotovo jo boste z veseljem jedli in ponudili svojim najdražjim. Priprave je enostavna in hitra in, če imate čemaž že nabran, bo pripravljena v 20 minutah.

Čemaž je super hrana, je tudi divja hrana, ki raste divje v naravi in ga lahko koristno uporabimo v kulinariki pri pripravi najrazličnejših jedi. Z uživanjem čemaža prečistimo telo, ga spodbudimo, da boljše deluje in imamo več energije. Priporočam, da čemaž pričnete najprej uživati v tako pripravljeni juhi.

Čemaževa juha s smetano

Pripomočki za pripravo čemaževe juhe s smetano

  • palični sekljalnik

Sestavine za čemaževo juho s smetano

Za 6 obrokov:

  • 100 g čemaža ( svežega ali zamrznjenega)
  • 500 g olupljenega krompirja
  • 250 ml sladke smetane
  • 1500 ml vode
  • morska slo po okusu
  • poper po želji
  • jušne kroglice po želji

Priprava čemaževe juhe s smetano

Čemaž pojdite nabirati s poznavalcem nabiranja čemaža, ali pa ga kupite od zanesljive osebe, tako boste prepričani, da imate nabran pravi čemaž. Čemaž trgamo z roko, samo lepe, čiste listke na kratkem steblu po posameznih listkih, naberemo ga toliko, kolikor ga potrebujemo v enem gospodinjstvu. Ravnajmo se odgovorno do narave, ne nabirajmo več kakor potrebujemo. Za prepoznavanje čemaža so tudi popki, ki se vzpenjajo ob listih čemaža, nato pa belo zacvetijo. Tudi popki čemaža so okusni in jih lahko uporabimo za dekoracijo ali pa celo vložimo v kis.

 

Čemaževa juha s smetano

Olupimo krompir, ga narežemo, operemo in zalijemo, da je prekrit z vodo, lonec pokrijemo in pristavimo na štedilnik. Krompir kuhamo 10 minut. Čemaževa juha s smetano

Med tem časom narežemo čemaž prečno na 1 cm in odmerimo sladko smetano.

Krompirju dodamo narezan čemaž, sladko smetano, sol in poper po želji in kuhamo v pokritem loncu še 5 minut.

Sedaj s paličnem mešalnikom vse sestavine sesekljamo, da postane čemaževa juha žametno kremasta.

Čemaževo juho ponudimo še vročo v skodelici, skledici ali pa na krožniku, zraven pa lahko ponudimo zlate kroglice ali pa zakuhamo domače rezance. Če v njej ni zakuhe, je okusna tudi naslednji dan.Čemaževa juha s smetanoUživajmo več super hrane iz divje narave. Lučka Glaser

Pripravila sem vam povezave za jedi iz čemaža:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor