Česnova juha s krompirjem in korenčkom
Česnova juha s krompirjem in korenčkom je nežnega, sladkobnega okusa in je primerna za samostojni obrok ali pa za toplo predjed, ki je bodo veseli tako otroci kot odrasli. Tako pripravljena juha vsebuje tudi veliko vitaminov in mineralov in nas bo okrepčala in nam dala novo energijo.
Korenček ima sladek okus in visoko hranljivo vrednost, karotin pa prispeva, da je korenček oranžne barve in imamo tako bolj barvito juho. Korenček je v prehrani zelo koristen, ker vsebuje vitamine A, B1, B2, B3, B6,B9, C, in minerale kalcij, železo, magnezij, fosfor, kalij, natrij in je bogat s karoteni, ki na več načinov koristijo zdravju, predvsem kot antioksidanti. Danes je na voljo v trgovini korenček skozi vse leto v različnih barvnih odtenkih od oranžne do rumene. Nekatere sorte so manj vlaknate, druge so bolj sladke, tretje bolj hrustljave …
Pripomočki za pripravo česnove juhe s krompirjem in korenčkom
- sekljalnik
Sestavine za česnovo juho s krompirjem in korenčkom
Za šest oseb:
- 200 g krompirja
- 150 g korenja
- 40 g masla
- 30 g sesekljanega česna
- 1500 ml vode
- sol po okusu
- vejica peteršilja
Priprava česnove juhe s krompirjem in korenčkom
V sekljalniku sesekljamo olupljen in opran krompir, narezan na manjše kocke, nato pa še ostrgan in na koščke narezan korenček. Enako storimo s česnom.V lonec naložimo sesekljan krompir, česen in korenček, dodamo maslo in med stalnim mešanjem na zmerni temperaturi počasi pražimo 5 do 8 minut.Nato dolijemo vodo, dobro premešamo, posolimo in kuhamo še 8 do 10 minut. Juha je najbolj okusna če malo postoji in se okusi med sabo povežejo, ponudimo jo še vročo, lahko v skodelici ali na krožniku, ne smemo pa je, za ljubitelje peteršilja, pozabiti potresti z na drobno nerezanim peteršiljem.
Dobro juho si lahko pripravimo tudi brez mesa. Lučka Glaser
Še nekaj nasvetov za pripravo različnih juh:
- Krompir na župi (juhi).
- Kmečka gosta zelenjavna juha.
- Krompirjeva kremna juha.
- Bučna juha z maslom.
- Melisina juha z bučko.