Rahli medenjakovi razpokančki
Rahli medenjakovi razpokančki so okusni aromatični piškoti, ki so sladkani z medom, z dodanimi začimbami, da omamno dišijo. Po tem receptu so medenjakovi razpokančki zelo rahli in hitro narejeni. Lahko nam polepšajo dan ob kavici, čaju ali pa kar tako.
Čudoviti medenjaki in tudi druge vrste različnih piškotov, so lahko čudovito darilo izpod naših rok za naše bližnje, lepo jih naložimo v kozarec za vlaganje, jih pokrijemo s pokrovčkom in dodamo še kak okrasek glede na namen obdarovanja.
Pripomočki za pripravo medenjakovih razpokančkov
- pečica
- pekači iz pečice (35 x 40) cm
- mešalnik za mešanje testa, lahko testo zamesimo tudi ročno
Sestavine za medenjakove razpokančke
Za 800 g piškotov:
- 100 g masla, margarine ali svinjskega sala
- 2 jajci
- 80 g sladkorja
- 2 žlici medu
- 1/2 žličke mletih nageljnovih žbic
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 1/2 žličke mletega ingverja
- 1/2 žličke nastrgane bio limonine lupinice (posušene ali sveže)
- 1/2 žličke mlete kurkume
- 1 žlička jedilne sode bikarbone
- 500 g gladke pšenične moke tip 400
- 3 žlice mleka
- 100 g sladkorja v prahu (v njem piškote povaljamo pred peko)
Priprava medenjakovih razpokančkov
Najprej si pripravimo vse sestavine, da bo priprava testa za medenjakove razpokančke potekala brez zapletov.
V posodo damo najprej maščobo, jajci, sladkor, med, mleko in začimbe (ingver, cimet, klinčke, kurkumo in limonino lupinico), vse sestavine ročno ali pa strojno dobro umešamo, da postanejo sestavine penaste.
Pričnemo postopoma dodajati moko, med prvim dodajanjem dodamo tudi sodo bikarbono in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo preostalo moko.
Ko vse sestavine za medenjakove razpokančke dobro premešamo, pričnemo delati kroglice težke 15 do 16 gramov in jih lepo oblikujemo, nato jih povaljamo v sladkorju v prahu ter položimo na peki papir, ki smo ga položili na pekač.
Pečico ogrejemo na 180 °C (klasično) in v ogreto pečico položimo pekač s pripravljenimi piškoti in jih pečemo 10 do 12 minut, da se lepo zapečejo in popokajo.
Okusni aromatični rahli medenjakovi razpokančki so čudovita sladica za naše najdražje, saj pečene shranimo v posodo, ki jo lahko dobro zapremo in tako shranjeni so okusni, mehki še do dva meseca in vedno pri roki, da jih ponudimo.
Potrudimo se, da bomo imeli lepe dneve, ki si jih še polepšamo. Lučka Glaser
Poglejte recepte za najrazličnejše piškote, ki nam bodo polepšali čas z ustvarjanjem in sladkanjem:
- Medenjaki s sladkornim premazom.
- Čokoladni medenjaki s snegom.
- Piškoti vanilice.
- Linški piškoti brez jajc.
- Rumove zvezdice – piškoti iz testomata.
- Piškoti s čokolado in orehi – piškoti iz testomata.
- Krhki piškoti iz testomata.
- Janeževi upognjenci.
- Salovčki.
- Čokoladni salovi žepki z marmelado.
- Domače breskvice.
- Skutni žepki z marmelado.
- Piškoti za diabetike.