Grahova zelenjavna mineštra z rižem
Grahova zelenjavna mineštra z rižem je okusna in nasitna.
Mineštra sladkobnega okusa, ki je primerna za vroče poletne dni, kot tudi za zimski čas, saj se vse sestavine lahko zamrznejo, lahko pa jih kupimo tudi v trgovini. Mineštra spada med juhe enolončnice, ki jo pripravimo v enem loncu, več časa pa nam vzame priprava zelenjave, posebno, če jo še nabiramo v vrtu.
Pripomočki za pripravo grahove zelenjavne mineštre
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo grahove zelenjavne mineštre
Za šest oseb:
- 250 g očiščenega graha ali graha angleški ljubimec
- 110 g čebule
- 200 g rdečega korenja
- 140 paradižnika (svežega ali zamrznjenega)
- 250 g buče (sveže ali zamrznjene)
- 40 g svinjske masti ali olja po želji
- 200 ml paradižnikove mezge z origanom
- 200 ml riža
- 1500 ml vode
- morska sol po okusu
- poper po želji
Priprava grahove zelenjavne mineštre z rižem
Vso zelenjavo, ki smo jo nabrali na vrtu ali kupili v trgovini, dobro operemo, očistimo in narežemo na primerno velike kose, kosi naj ne bodo predolgi ali predebeli, da jih bomo lepo zajemali z žlico in bodo ravno prav veliki za v usta. Če je bučka mlada, je nio potrebno lupiti.
Najprej v loncu stopimo mast ali olje in rahlo prepražimo nasekljano čebulo, nato najprej dodamo najbolj trdo zelenjavo – korenje in grah in ju med mešanjem pražimo 15 do 20 minut.
Nato dodamo še buče in paradižnik, premešamo, posolimo in pražimo še 10 do 15 minut.
Prepraženo zelenjavo zalijemo s paradižnikovo mezgo in toplo vodo, ko zavre dodamo riž in nadaljujemo s kuhanjem 12 do 14 minut, oziroma po navodilu proizvajalca riža toliko časa, da je riž kuhan na al dente, oziroma po kuharsko na zob.
Grahovo zelenjavno mineštro lahko ponudimo še vročo na krožniku ali v skodelici, ljubitelji popra bodo še popoprali, nekateri pa si bodo zaželeli tudi še rezino domačega kruha.
Tako kuhana enolončnica je nasledi dan še okusnejša.
Ni nujno, da skuhamo rižoto, če želimo uporabiti riž, lahko ga dodamo tudi v mineštro. Lučka Glaser
Zraven pa priporočam tudi domači kruh:
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.
- Nočni črni kruh.
- Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke.
- Bel kruh z drožmi.
- Koruzni kruh.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ržen kruh z drožmi.
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.