Preprosti rahli medenjaki
Print Friendly, PDF & Email

Preprosti in rali medenjaki, takšni, kot so jih pekle že naše babice in so bili najboljši. Tudi takrat so babice uporabljale manj sladkorja, masla in dodatkov. Tako pečene medenjake so imele babice shranjene v steklenih večjih kozarcih za vlaganje ali pa pločevinastih škatlah, dobro pokrite, da se niso izsušili. In, če si babici pomagal, prinesel drva, pomete l… so odprle ta kozarec z dišečimi piškoti, ja še sedaj mi ti preprosti in rahli medenjaki zbudijo spomine na mojo mladost, čeprav sem sedaj že sama babica.

Preprosti rahli medenjaki

Rahli medenjaki – pripomočki

  • pekač velikosti 35 x 40 cm (pekač, ki ga imamo v pečici)
  • posoda za shranjevanje piškotov
  • poljuben modelček za izrezovanje piškotov

Rahli medenjaki – sestavine

Za približno 1,5 kg medenjakov:

  • 750 g pšenične moke tip 500
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 200 g sladkorja
  • 125 g surovega masla, svinjskega sala ali margarine
  • 100 ml kisle smetane
  • 100 ml medu
  • 1 žlička morske soli
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička mlete kurkume
  • 1 žlička suhega mletega ingverja
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 1 vanilin sladkor

Priprava rahlih medenjakov

Maslo imamo ogreto na sobno temperaturo, da se bo lažje penasto umešalo s sladkorjem. V skledo odtehtamo sladkor, dodamo maslo in penasto umešamo – strojno ali pa ročno.Preprosti rahli medenjaki

Ločimo dva rumenjaka in beljaka, v posodo z rumenjakoma dodamo še dve jajci. Beljaka lahko uporabimo za katero drugo sladico, npr. napredimo španske vetrce.
Sladkorju dodamo jajca z rumenjaki ter dobro umešamo s sladkorjem in maslom.

Sedaj masi v skledo dodamo kislo smetano, cimet, kurkumo, ingver, sol, vaniljev sladkor, sodo bikarbono, pecilni prašek in med, ter vse skupaj umešamo, da ni več grudic, nato pričnemo dodajati moko in vse sestavine umešamo v testo, da postane testo ravno prav gosto.Preprosti rahli medenjakiTesto preložimo na delavno površino in med ročnim gnetenjem vgnetemo v 4 hlebčke, ki jih shranimo v posodo s pokrovom, da se ne izsušijo, ter postavimo v hladilnik vsaj za 12 ur, da se testo razvije v teksturi in okusih.Vsak kos testa razdelimo na tri dele in razvaljamo na debelino od 3 do 5 mm, nato z modelčki izrežemo  poljubno obliko medenjakov, npr. zvezdice. Testo, ki ostane od rezanja, ponovno zgnetemo v hlebček in zvaljamo in izrežemo piškote, to ponavljamo tako dolgo, da porabimo vse testo.

Pripravimo pekače, ki jih obložimo s peki papirjem in nanj naložimo izrezane piškote, med njimi naj bo malo prostora, saj med peko narastejo. Segrejemo navadno pečico na 180 °C in pri tej temperaturi medenjake pečemo od 6 do 8 minut, odvisno kako zapečene piškote obožujete.Preproste rahle medenjake lahko spečemo za darilo prijateljem in svojim najbližjim, ponudimo jih lahko ob kavici, čaju, kakavu, soku …

Preprosti rahli medenjaki

Preprosti rahli medenjaki so vedno dobrodošli na naši mizi, lahko smo sami ali pa imamo obiske. Lučka Glaser

Pripravila sem vam še nekaj receptov za slastne medenjake in piškote

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor