Biskvitna češnjeva pita iz polnozrnatega testa
Češnjeva pita je pecivo za stare in mlade, ki ponuja veliko možnosti za pripravo, saj jo lahko pripravimo s sladkorjem ali pa brez sladkorja, kar je še posebej dobrodošlo za diabetike (seveda v zmerni, majhni količini) in ljudi, ki bi radi zmanjšali svojo telesno težo, vseeno pa se želijo malce posladkati.
Češnja je ena od prvih najlepših sadežev, ki nam oznani, da se bliža poletje, iz nje lahko pripravimo čudovite slaščice, torte, kompote, marmelade, lahko pa jih enostavno zamrznemo in jih uporabljamo tudi v zimskem času.
Češnje so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Poleg vitamina C vsebujejo še vitamine A, B1, B2 in B6, železo, fosfor, bioflavonoide, elagično kislino in antocianine.
Pripomočki za pripravo češnjeve pite:
- skleda in metlica za stepanje ali kuhinjski mešalec
- žlica
- nož
- pekač velikosti 22 x 35 cm
- tehtnica
- posodica za merjenje tekočin
- pečica
- krožnik
Sestavine za pripravo češnjeve pite
- 200 ml polnozrnate pirine moke
- 200 ml pirine moke
- 100 g sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilin sladkor
- 2 jajci
- 200 ml mleka z 1,5 m.m.
- 100 ml sončničnega olja
- 500 g češenj (zamrznjenih ali svežih)
- 210 ml breskove marmelade s stevio
Priprava češnjeve pite
Najprej si pripravimo sestavine, češnjam odstranimo koščice in peclje. Če imamo zamrznjene češnje jih pred uporabo odmrznemo, da se pecivo lepše in enakomerno speče.
V skledo ubijemo jajca, dodamo vanilin sladkor in, če pripravljamo sladko češnjevo pito, tudi navadni kristalni sladkor , olje, mleko in moko s pecilnim praškom. Vse sestavine dobro premešamo, da postane testo gladko in brez grudic.
Polovica testa zlijemo v pekač, ki ga ni potrebno premazati z oljem in postavimo v že segreto ventilatorsko pečico na 180°C za 10 minut.
Po 10 minutah, ko se testo rahlo zapeče in na vrhu naredi skorjico, pecivo premažemo z marmelado in obložimo s razkoščičenimi češnjami.
Tako obloženo testo enakomerno prelijemo še z drugo polovico testa in damo ponovno peči v ventilatorsko pečico na 180 °C za 30 minut, da pecivo dobi lepo svetlo rjavo barvo.
Pecivo razrežemo na poljubno velike kose in ga ponudimo toplega ali hladnega.
Sadne slaščice so privlačne, okusne in gospodinje z njihovo pripravo pokažejo vso svojo pekovsko iznajdljivost. Lučka Glaser
Pa še nekaj dodatnih idej za sladice:
- Bananina slaščica na hitro.
- Pecivo lene gospodinje.
- Sadna kupa.
- Porov zavitek.
- Kutinova pita.
- Jabolčni ocvirkov zvitek.
- Bučna pita brez jajc.
- Jabolčni zavitek.
- Skutno bučni zavitek.
- Kakijeva pita.