Sladica z vinom za hladne zimske dni
Print Friendly, PDF & Email

Že naše babice so v dolgih, hladnih večerih pripravljale posebno slaščico, ki je vse odrasle člane družine dobro pogrela in jih spravila v dobro voljo. Včasih ni bilo toliko pripravljenih surovin za hitro pripravo sladice in so si babice pomagale s sestavinami, ki so bile na razpolago. Ker je Slovenija vinorodna dežela je bilo skoraj pri vsaki hiši na zalogi rdeče vino, poleg tega pa potrebujete še bel kruh, sladkor in cimet.

Sladica z vinom za hladne zimske dni

Sladica z vinom – pripomočki:

  • opekač
  • nož
  • skledo
  • žlice
  • deska za rezanje

Sladica z vinom – sestavine:

Za 6 oseb

  • 6 rezin kruha
  • 3 jušne žlice sladkorja
  • 1/2 litra rdečega vina
  • cimet po okusu

Sladica z vinom – priprava:

Rezine belega kruha popečemo na opekaču, še bolje je popečen na štedilniku na trdo gorivo, saj ga popečemo direktno na plošči štedilnika, da je lepo močno popečen po obeh straneh. Rezine kruha naložimo v skledo.

Sladica z vinom za hladne zimske dni

Potresemo s sladkorjem in prelijemo z hladnim rdečim vinom.

Sladica z vinom za hladne zimske dni

Z vinom enakomerno oblijemo rezine kruha in z žlico pritiskamo rezine kruha, da se enakomerno prepojijo z vinom. S cimetom potresemo po vinu in  kruhu in pustimo stati 15 minut.

slascica-za-odrasle-za-mrzle-zimske-dni-4

Čas je, da postrežemo sladico z vinom. Skledo postavimo na sredo mize, kot pribor serviramo samo žlice. Serviramo lahko tudi posamezno, najbolj atraktivna pa je bila postrežba v glinenem vrču, ki je krožil od ust do ust z eno žlico v vrču.

Sladica z vinom za hladne zimske dni

Upam, da bo sladica pogrela tudi vas, Lučka.

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor