Mafini z jogurtom in malinami
Mafini z jogurtom in malinami so rahli in okusni, zelo hitro so pripravljeni in lahko jih spečemo vsakokrat, ko se nam jih zahoče, ne glede na letni čas, saj lahko uporabimo sveže ali zamrznjene maline, ali druge vrste jagodičevja.
Maline uvrščamo med jagodičevje, velikost plodov se razlikuje od sorte sadik in tudi po času zorenja poznamo več vrst, nekatere zorijo samo spomladi, nekatere pa večkrat, da jih lahko obiramo tudi v novembru, vse pa imajo podobno sestavo, vsebujejo vitamine: A, B1, B2, B6, C, E in minerale kalcij, železo, magnezij, fosfor, kalij, natrij in antioksidante, ki naše celice ščitijo pred staranjem.
Pripomočki za pripravo mafinov z jogurtom in malinami
- model za mafine
Sestavine za mafine z jogurtom in malinami
Za 12 mafinov:
- 200 g bele moke tip 500
- 100 g sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilin sladkor
- 2 jajci
- 2 navadna jogurta po 180 g
- 100 g malin (svežih ali zamrznjenih)
- 50 ml sončničnega olja
- 30 ml sončničnega olja za premaz modela za mafine (ali papirnati modelčki za mafine)
Priprava mafinov z jogurtom in malinami
Najprej v posodo damo vse suhe sestavine kot so: moka, sladkor, pecilni prašek in vanilin sladkor in vse skupaj premešamo z metlico za ročno stepanje.
V drugo posodo vbijemo jajca in dodamo jogurt in dobro premešamo.
Jajca z jogurtom dodamo suhim sestavinam, ponovno premešamo, da dobimo gladko tekočo maso, nato dodamo še olje in maline in vse skupaj ponovno premešamo, da se olje in maline enakomerno porazdelita v masi.
Model pekača za mafine premažemo z oljem ali pa uporabimo papirnate modele za peko, pripravljeno maso vlijemo v pekač za mafine in posamezni model napolnimo do 3/4 modela, saj med pečenjem mafini še narastejo, če imamo željo, pa lahko pred peko, maline potresemo tudi po vrhu mase za mafine.
Navadno pečico segrejemo na 180 °C in ko je segreta, vanjo potisnemo pekač in mafine pečemo 30 minut, po pečenju jih, že delno ohlajene, poberemo iz modela.
Mafine naložimo na krožnik in jih lahko ponudimo pri kavi ali čaju, še tople ali pa hladne, saj obdržijo svoj dober okus, svežino in mehkobo tudi do pet dni.
Naj bodo s papirnatim modelčkom ali brez, se njihov okus ne spremeni. Lučka Glaser
Še nekaj nasvetov za pripravo hitrih, enostavnih dobrot iz moje kuhinje:
- Mafini z rabarbaro.
- Pecivo lene gospodinje z malinami.
- Pecivo lene gospodinje z rozinami.
- Jogurtovo pecivo z malinami.
- Jogurtovo pecivo s poprovo meto.
- Pijana nevesta.
- Odlična torta v 12 minutah.
- Bananina slaščica na hitro.
- Enostavna sladica iz jabolk in piškotov.
- Slastno biskvitno pecivo s sadnim pudingom.