Črni riž s korenčkom in porom
Črni riž s korenčkom in porom je krasna, hranljiva in tudi za oči zanimiva priloga različnim jedem.
Črni riž vsebuje dosti več antioksidantov, vlaknin, mineralov in beljakovin kot beli riž. Prav tako pa ima nižji glikemični indeks, zato ga je priporočljivo vnesti v svoj jedilnik.
Pripomočki za črni riž:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za črni riž:
Za 2 osebi:
- 200 g črnega riža
- 1 korenček
- 1 malo steblo pora
- 1 strok česna
- sol
- olje
- 20 g masla
Postopek za črni riž s korenčkom in porom:
Za črni riž s korenčkom in porom je najprej dobrodošlo namakanje črnega riža. Namakanje ima dve prednosti: kot prvo skrajšamo čas kuhanja – kot drugo pa se z namakanjem odstrani del fitinskih kislin in jed je zato lažje prebavljiva.
Tako, da je črni riž pred pripravo jedi, priporočljivo namočiti za med 6 do 12 ur. Ni pa obvezno. Če imate stisko s časom, ga lahko kuhate tudi brez namakanja.
Riž skuhamo po navodilih proizvajalca, ker se določene vrste kuhajo različno časa. Nato ga odcedimo. Pripravimo si korenček, česen in por.
Korenček in por narežemo na tanke kokute, česen na drobno sesekljamo.
Najprej korenček in por popražimo na malo olja – ravno toliko, da se korenček malo zmehča, nato dodamo česen in popražimo še toliko, da česen zadiši.
Dodamo kuhan in odcejen črni riž.
Vse skupaj dobro premešamo, začinimo s soljo in za par minut skupaj popražimo. Tik pred koncem dodamo kocko masla, ki ga vmešamo v jed.
Jed odstavimo iz grelne površine in takoj postrežemo. Je krasna, hranljiva in tudi za oči zanimiva priloga različnim jedem. Vsebuje dosti antioksidantov, veliko več vlaknin, mineralov in beljakovin, kot beli riž.
Prav tako ima ta riž nižji glikemični indeks, zato je tudi bolj primeren za ljudi, ki imajo težave z ravnjo sladkorja v krvi.
Dober tek 🙂