Mafini z bučko, sirom in šunko
Ti slani mafini z bučko, sirom in šunko so lahko skupaj s solato kar samostojno kosilo (tudi kot priloga), večerja ali pa malica ob popoldanskem čaju. Vsekakor pa bodo zvezda piknika. Se hitro pripravijo in so odlični prigrizek, tako vroči kakor tudi hladni.
Mafini z bučko, sirom in šunko – pripomočki
- pekač za mafine s papirnatimi modelčki
- ribežen
- merilnik tekočin
Mafini z bučko, sirom in šunko – sestavine
Sestavine za 12 mafinov
- 350 g bele gladke moke
- 2 jajci
- 100 ml mleka
- 500 g jedilnih bučk
- 150 g rezin šunke
- 100 g naribane mocarele
- 1 pecilni prašek
- morska sol po okusu
- poper po želji
Mafini z bučko, sirom in šunko – postopek priprave
Bučko naribamo na strgalu in posolimo, da izpusti del tekočine, nato naribamo tudi sir, lahko pa ga kupimo že naribanega, rezine šunke narežemo na kvadrate ali rezance.
V skledo ubijemo jajci in dodamo mleko, skupaj zamešamo, nato dodamo moko s pecilnim praškom.
Vse sestavine zamešamo v rahlo testo, ki mu dodamo bučke skupaj s tekočino in jih umešamo, nato dodamo še narezano šunko in nariban sir, vse sestavine, dobro umešamo, da so enakomerno porazdeljene v testu.
Pekač za mafine obložimo s papirčki za mafine, ki jih s pomočjo čopiča naoljimo, da bomo pečene mafine lahko lepo dobili iz papirnatega modelčka, saj je njihova sestava takšna, da se sicer primejo na papirčke. Lahko pa jih pečemo tudi direktno v pekaču za mafine, vendar moramo tudi tega predhodno naoljiti.
Maso nalagamo v posodice in jih napolnimo do dve tretjini.
Pečemo jih 25-30 minut v predhodno ogreti pečici na 200 °C, čas peke lahko tudi prilagodimo, če želimo bolj zapečene, nato jih previdno vzamemo iz pečice.
Če spečemo (pre)več mafinov, ohlajene shranimo v posodi, ki se lahko pokrije in je primerna za shranjevanje živil ter mafine hranimo v hladilniku do 2 dni. Lahko pa jih tudi zamrznemo in po želji vzamemo iz zamrzovalnika, ter jih na sobni temperaturi odtajamo, odtajane lahko pogrejemo v navadni ali pa mikrovalovni pečici in zaužijemo.
Uživajte v pripravi in obedu, doma pripravljenih mafinov z bučko, sirom in šunko. Lučka Glaser
Različne solate takšne mafine še dodatno osvežijo in obogatijo
- Motovilec z jajcem v solati.
- Korenčkova solata z jabolkom.
- Regratova solata s krompirjem in repno cimo.
- Rdeče zelje v solati s krompirjem in korenjem.
- Rdeč radič s fižolom v solati.
- Beli fižol v solati.
- Zelje s krompirjem v solati.
- Buče v solati z olivnim oljem.
- Šopska solata.
- Črna redkev in repa z jajci v solati.