Domača vroča čokolada
Domača vroča čokolada je napitek, ki ga obožujemo in si ga lahko pripravimo kar doma. Priprava sploh ni zapletena in zelo kmalu se bomo lahko sladkali s pravo vročo čokolado, kot bi si jo privoščili v lokalu. Dodamo še cimet, smetano, rum, piškote … po želji. 🙂
Pripomočki za domačo vročo čokolado
- metlica za ročno stepanje
Sestavine za domačo vročo čokolado
Za približno 8-9 dl vroče čokolade:
- 45 g koruznega škroba
- 20 g kakava v prahu
- ščep soli
- 1/4 žličke cimeta v prahu
- 60 g mlečne ali temne čokolade
- 35 g sladkorja (lahko kokosovega ali običajnega)
- 7 dl mleka ali rastlinskega napitka
- po želji še stepena sladka smetana, rum, piškoti …
Postopek za domačo vročo čokolado
V skledici zmešamo 45 g koruznega škroba, 20 g kakava v prahu, ščep soli, 35 g sladkorja (lahko kokosovega ali običajnega), 1/4 žličke cimeta v prahu.
Dolijemo 1 dl mleka ali malo več in dobro premešamo, da dobimo enotno maso brez grudic. Delamo tako, kot bi kuhali puding.
Preostalo mleko zlijemo v večjo posodo in jo pristavimo na štedilnik. Na zmernem ognju mleko nežno segrejemo skoraj do vretja. Nato vanj vlijemo čokoladno zmes.
Za zmerni temperaturi mešamo z metlico in kuhamo nekaj minutk, da se slasten napitek začne gostiti.
Ko je vroča čokolada kuhana, vanjo vmešamo še 60 g temne ali mlečne čokolade, ki jo naribamo ali še bolje kar sesekljamo.
Vročo čokolado obogatimo z žličko ruma ali stepene sladke smetane, lahko pa čeznjo posujemo še malo cimeta. Čokoladni napitek nalijemo v skodelice in postrežemo s piškoti.
Če imate radi sladke napitke, poskusite še: