Krofi iz pečice malo drugače
Print Friendly, PDF & Email

Krofi po spodnjem receptu so malce drugačni krofi, saj niso ocvrti, ampak so pečeni v pečici, pa tudi njihova oblika in način polnjenja ni klasičen. Vsekakor pa je pecivo rahlo in okusno, in ker so krofi pečeni v pečici, so tudi manj mastni. Namesto brizganja marmelade v krof, marmelado napolnimo v vdolbinice na vrhu, kar jih naredi barvite. Naredite manjše ali večje, po vaši želji.

Pust ali pa navaden dan si lahko polepšamo z malimi ali večjimi krofi, ki so vsakič malo drugačni, a vedno slastni.


Krofi pečeni v pečici

Krofi malo drugače – pripomočki

 • pekač iz pečice

Krofi malo drugače – sestavine

Za 60 krofov po 6 cm premera:

 • 600 g pšenične moke tip 500
 • 300 ml mlačnega mleka
 • 3 rumenjaki
 • 100 g masla, sala ali margarine
 • 7 g suhega kvasa
 • 30 g sladkorja
 • 1/2 žličke morske soli
 • 1 vrečka vanilin sladkorja
 • 60 g sladkorja v prahu

Za nadev:

Krofi pečeni v pečici – priprava

Najprej pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, da se ogrejejo na sobno temperaturo in, da ne bomo sredi priprave iskali sestavine, ki jih potrebujemo.

V posodici najprej naredimo kvasec in to tako, da od skupne količine mleka vzamemo 50 ml mleka in ga ogrejemo do mlačnega, nato mu dodamo žličko sladkorja in moke, dodamo še kvas, ter vse sestavine premešamo in pustimo, da kvas prične delovati in naraste na dvojno količino, to je približno 10 minut.

Krofi pečeni v pečici

Medtem presejemo moko, da se prezrači in bo testo lepše vzhajalo, od celote moke odvzamemo 80 g moke za gnetenje, valjanje in oblikovanje. V kozici segrejemo maslo, da se stopi in mu dodamo mleko, sladkor, vanilin sladkor in sol ter vse sestavine premešamo, pazimo, da sestavine niso segrete na več kakor 32 °C. Ločimo rumenjake od beljakov, rumenjake dodamo tekočim sestavinam in premešamo.

Beljake lahko porabimo za slastne:  Španske vetrce.

Krofi pečeni v pečiciKvasec dodamo mokrim sestavinam in moko pričnemo postopoma dodajati tekočim sestavinam, da počasi umešamo vso moko, sestavine mešamo ročno ali pa strojno.

Testo mora biti gladko, brez grudic, ko se vse sestavine umešajo, testo pokrijemo in pustimo vzhajati, da testo naraste na dvojno količino, to je okoli 30 minut.

Krofi pečeni v pečiciTesto razdelimo na dva dela in položimo na prt, ki smo ga potresli z moko in zvaljamo na 5 do 6 mm debeline. Z okroglim modelom ali s kozarcem narežemo kroge in jih postavljamo na peki papir v pekaču, pustiti moramo prostor med njimi, ker narastejo, tako jih pustimo pokrite vzhajati 20 minut.

Obrezke testa ponovno zgnetemo, zvaljamo in izrežemo kroge. Zadnje ostanke specite kar neobdelane ali pa oblikujte kroge.
Z dnom manjšega kozarca, najbolje kozarčkom od žganja, s pritiskom naredimo na sredini vdolbino, da bomo imeli prostor za marmelado in rahel rob, ki bo marmelado zadržal.Z žličko naložimo marmelado v vdolbino, ko krofe napolnimo, jih damo peči v ogreto pečico na 180 °C (klasično) in pečemo 15 minut. Previdno jih vzamemo iz pečice, naložimo jih na krožnik, pladenj… Po želji še vroče potrosimo s sladkorjem v prahu.

Krofi pečeni v pečici

Pust vedno slasten, vedno malo drugačen, a vedno zanimiv. Lučka Glaser

Preberite tudi: Pustne jedi nekoč in danes.

In še nekaj povezav do pustnih receptov:

 1. Pustni krofi, ki vedno uspejo.
 2. Pustni prepleteni obročki.
 3. Ocvrte miške, frittole ali uštipci.
 4. Kvašene miške brez jajc.
 5. Domači kvašeni flancati.
 6. Domači krhki flancati.
 7. Krhki flancati.
 8. Ocvirkova potica.
 9. Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.
 10. Svinjska krača pečena v masti.
Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor