Pustni prepleteni obročki
Pustni prepleteni obročki so okusni, dišeči, rahli, pripravljeni malo drugače, kakor kvašeni flancati ali pa krofi, zraven pa lahko ponudimo tudi marmelado. To vrsto ocvrtega peciva si lahko privoščimo vse dni v letu in ni potrebno čakati na pustne dni.
Lahko se pohecamo, da so to krofi presenečenja, ker imajo luknjo na sredini namesto marmelade, kot sem tudi sama rekla kolegici.
Pripomočki za pripravo pustnih prepletenih obročkov:
- friteza na olje ali kozica
Sestavine za pustne prepletene obročke:
Za 12 pustnih prepletenih obročkov:
- 200 ml mleka
- 7 g suhega kvasa
- 10 g sladkorja
- 400 g pšenične moke tip 500
- 40 g masla
- 1 jajce
- 10 g morske soli
- olje po potrebi
- 1 žlica sladkorja v prahu
- marmelada po želji
Postopek priprave za pustne prepletene obročke:
Najprej pripravimo vse sestavine, da se maslo na sobni temperaturi zmehča, moka pa ogreje, mleko, če je hladno, pogrejemo, da bo kvas boljše deloval.
V skledico damo mleko, sladkor in kvas, vse sestavine dobro premešamo, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati 15 minut, da se pričnejo delati mehurčki.
Ko čakamo, da bo kvasec pričel delovati, presejemo moko, da se prezrači, da bo testo lepše vzhajalo. Dodamo sol in jo umešamo v moko. Na sredini naredimo vdolbino ter vanjo dodamo jajce, maslo in vzhajan kvasec.
Vse sestavine zgnetemo v testo, najprej v skledi, nato pa na delovni površini, da naredimo lep hlebček, ki ga damo v skledico in pokrijemo s prtičkom.
Počakamo, da naraste na dvojni volumen.
Testo ponovno pregnetemo in najprej razdelimo na 4 dele, potem pa vsak del razdelimo še na 3 dele, tako da dobimo 12 kosov.
Vsak kos posebej zgnetemo v hlebček. Te pokrijemo in pustimo 15 minut, da malo narastejo.
Zapomnimo si, katere hlebčke smo najprej zgnetli, da jih bomo po enakem vrstnem redu tudi pričeli svaljkati v 40 cm dolge svaljke.Tako narejene svaljke dvakrat prekrižamo, nato konca še enkrat prekrižamo in ju spodaj stisnemo skupaj.
Prepletene obročke polagamo na pladenj in sproti pokrivamo. Vzhajajo naj še 15 minut od zadnjega oblikovanega pustnega prepletenega obročka.V fritezi na olje ali kozici segrejemo olje na 170° C in v njem ocvremo pustne prepletene obročke z obeh strani, da so lepo zlato zapečeni.
Polagamo jih v posodo, da se lepo ohladijo in jih rahlo posipamo s sladkorjem v prahu.
Ohlajene pustne prepletene obročke lahko ponudimo ob kavici, čaju ali pa kakor sladico ob enolončnici.
Pusta vsi se veselimo, ker odganjamo zimo. Lučka Glaser
Veliko imam enostavnih pustnih dobrot, poglejte in jih pripravite:
- Pustni krofi, ki vedno uspejo.
- Domači kvašeni flancati.
- Kvašene miške brez jajc.
- Ocvrte miške, frittole ali uštipci.
- Bučne miške.
- Krhki flancati.
- Domači krhki flancati.
- Ocvirkova potica.
- Jabolčna potica.
- Nočna orehova potica.