Torta Pavlova
Print Friendly, PDF & Email

Vsi poznamo, da je receptura za torto Pavlova bila narejan v čast ruski balerini Ani Pavlovi. In če so balerine lahke in krhke, velja povsem enako za torto Pavlovo. Torta je izredno nežna in krhka – na zunaj hrustljava meringa skorjica, notranjnost pa skriva izredno sočno in puhasto sredico. Če boste sledili receptu, bo torta na zunaj ostalo snežno bele barve in s previdnim rokovanjem ne bo počila.

Torta Pavlova

Torta Pavlova – pripomočki:

  • električni mešalec

Torta Pavlova – sestavine:

  • 180 g beljakov sobne temeprature (6 manjših jajc ali 5 večjih)
  • ščepec soli
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica vaniljeve paste
  • 2 žlici limoninega soka
  • 10 g škroba (Gustin)

Nadev:

  • cca. 400 do 500 g sadja po izbiri (jagode, maline, borovnice, ribez …)
  • 400 do 500 ml sladke smetane za stepanje
  • sladkor po želji

Torta Pavlova – postopek:

Začnemo s stepanjem beljakov, ki naj bodo obvezno sobne temperature. Dodamo ščepec soli. Če bomo uporabili beljake iz hladilnika, naj bodo na sobni temperaturi vsaj 3 ure. Beljake stepamo najprej na nižji hitrosti, da se ne naredi preveč zračnih mehurčkov.

Torta Pavlova

Ko beljaki postanejo penasti, začnemo postopoma dodjati sladkor v prahu. Najprej dodamo žlico sladkorja in počakamo, da se popolnoma vmeša in tako do konca, dokler ne porabimo ves sladkor. Zraven ves čas mešamo, mešalnika ne izklapljamo.

Torta Pavlova

Sedaj lahko hitrost mešanja prestavimo na navječjo hitrost. Med mešanjem dodamo limonin sok in vaniljevo pasto. Limonin sok bo poskrbel, da se bo sneg beljakov lepo svetil. Če nimamo limone, lahko sok nadomestimo z žlico belega kisa. Na koncu dodamo škrob, katerga v sneg presejemo s cedilko.

Torta Pavlova

Pozabimo na mešalec in ga pustimo, da stepa beljake, mi pa si vmes pripravimo pekač za peko in peki papir. Stepanje beljakov naj traja še vsaj 10 minut. Beljakova masa je pripravljena, ko so vrhovi trdni.

Torta Pavlova

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj predevamo beljakovo maso ter oblikujemo krog. Krog naj ne meri več kot 20 cm, ker se med peko še malo razširi. Moj je meril 18 cm. S pomočjo žlice oblikujemo krog in iz sredine potisnemo beljake ob stene ter tako ustvarimo vdolbino, v katero bomo kasneje polnili z nadevom. Pazimo, da bomo imeli tudi višino, ne samo širino. Lepša bo, če bo višja.

Torta Pavlova

Izberemo pripomoček s katerim bomo oblikovali zunanji vzorec torte. Jaz sem uporabila kar lopatko za torto. S potegom od spodaj navzgor oblikujemo vzorec. Pazimo, da potegnemo samo enkrat, kajti če bomo na istem mestu večkrat delali potege, ne bo lepo izpadlo.

Torta Pavlova

Kočni izgled pred peko.

Če slučajno ostane še kaj mase, naredimo še nekaj poljubčkov, katere lahko uporabimo za dekoracijo.

Torta Pavlova

Pekač damo v predhodno ogreto pečico na 130 stopinj Celzija, brez ventilacije, na sredinski reži in pečico takoj zmanjšamo na 100 stopinj Celzija. Pečenje na nizki temperaturi bo ohranilo lepo belo barvo beljakovega snega. Pečemo 2 uri in pekača med peko ne odpiramo – to je zelo pomembno. Z odpiranjem med peko lahko povzročimo spremembo temperature in posledično bo masa upadla in torta počila.

Torta Pavlova

 

Po dveh urah peke pečico izklopimo in pekača ne odpiramo – zelo pomembo. Pekač s torto pustimo v pekaču, da se popolnoma ohladi, kar pomeni vsaj 3 ure ali več.

Ohlajeno torto izvlečemo iz pečice. Od sedaj naprej ravnamo s torto zelo previdno, ker je izredno krhka in vsako nekotrolirano rokovanje bo povzročilo, da poči.

Torta Pavlova

Počasi in zelo previdno prestavimo torto na servirni krožnik. Sredino torte bogato obložimo s stepeno sladko smetano.

Torta Pavlova

Pripravimo izbrano sadje.

Torta Pavlova

Sadje razporedimo po vrhu torte čez sladko smetano. Na koncu rahlo potrosimo s sladkorjem v prahu. To sicer ni potrebno, je samo zaradi izgleda.

Torto s sladko smetano in sadjem obložimo tik pred serviranjem ali največ eno uro prej. Beljakovo osnovo pa lahko spečemo že en dan prej.

Torta Pavlova

Prijetno sladkanje s krhko in pregrešno dobro torto Pavlovo.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor