Beljakova rolada z jagodami
Print Friendly, PDF & Email

Beljakova rolada z jagodami je izredno puhasta in osvežilna. Testo je narejeno iz beljakov in sladkorja, nekaj mletih orehov in žlice Gustina. Krema pa iz smetane in maskarponeja. Testo je mehko in se lepo zavija, krema pa čvrsta, tako da ni bojazni, da bi nam uhajala. Primerna je tudi za ljudi, ki ne smejo uživati glutena.

Pripomočki za pripravo beljakove rolade z jagodami

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo beljakove rolade z jagodami

za 12 kosov

za testo

 • 4 beljaki
 • ščep soli
 • 120 g sladkorja
 • 30 g mletih lešnikov
 • 1 velika žlica koruznega škroba

za kremo

 • 2 dl sladke smetane
 • 100 g maskarponeja
 • 2 zavitka vanilije
 • 30 g sladkorja v prahu
 • 150 g na drobno narezanih jagod

Postopek priprave beljakove rolade z jagodami

Beljakovo rolado z jagodami začnemo pripravljati tako, da si odmerimo vse sestavine za testo. Pripravimo si jajca sol, sladkor, koruzni škrob in mlete lešnike. Vzamemo večjo skledo. Jajca ubijemo in ločimo beljake. Beljake postavimo v skledo in dodamo ščepec soli. Z ročnim mešalnikom jih nekoliko stepemo. Nato dodamo sladkor in stepemo do čvrstega.

Postopek nadaljujemo tako, da dodamo koruzni škrob in ponovno premešamo z mešalnikom z najnižjimi vrtljaji. Na koncu dodamo še mlete lešnike, ki jih vmešamo z metlicami.

Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija. Vzamemo pladenj, ki pride s pečico in nanj položimo list peki papirja. Z lopatko namažemo testo po celotnem pladnju in postavimo v ogreto pečico za 15 minut. Pečeno testo za beljakovo rolado z jagodami po pečenju nekoliko ohladimo.

Medtem časom, ko se testo hladi si pripravimo kremo. Smetano nalijemo v primerno skledo in jo stepemo do čvrstega. Vmes dodamo oba zavitka vanilijevega sladkorja in sladkor v prahu. Nato nežno vmešamo še maskarpone. Jagode operemo in na drobno narežemo. Testo premažemo s kremo in na vrh potresemo jagode. Čvrsto zavijemo. Testo se lepo loči od peki papirja. Če se nam slučajno kje zatakne, si pomagamo z lopatko ali nožem tako, da malce postržemo med peki papirjem in testom.

Rolado lahko takoj narežemo. Sama jo sicer najprej postavim za kakšno urico v hladilnik. Jagode lahko zamenjamo za maline, borovnice, marelice…. Važno je, da so koščki majhni, da je rolada lepa tudi po izgledu. Naj tekne!

 

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast je tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor